Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ορισμένα blue chips συγκράτησαν εν μέρει τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές (-1,38%) οδηγώντας σε ήπιες απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών (-0,65%), αν και  προβληματισμό προκαλούν σύμφωνα με αναλυτές τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζει η αγορά, μετά και τα κέρδη 15 δισ. ευρώ των ελληνικών μετοχών από την αρχή του έτους, αλλά και η σταδιακή αποδυνάμωση των συναλλαγών (στα 96,44 εκατ. ευρώ χθες) ως απόρροια και των πρόσφατων placements, που περιόρισαν τη συνολική ρευστότητα, αν και ο κανονισμός του ΧΑ θα αναγκάσει αρκετές εταιρείες να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες διασποράς, αν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρυθμιζόμενη Αγορά.

Στα 2,60 ευρώ με 2,82 ευρώ ορίστηκε το εύρος τιμών για τη διάθεση των νέων μετοχών της Noval Properties, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την  Παρασκευή. Θα διατεθούν έως 17.388.025 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ, ενώ με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης, τα συνολικά έσοδα της αύξησης κεφαλαίου, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψής της, θα ανέλθουν σε περίπου 49 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και 3 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της EBRD μέσω μετατροπής ομολογιακού δανείου. Παράλληλα, η NBG Securities προχώρησε στη σύσταση υπεραπόδοσης («outperform») για τη μετοχή της Titan αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 38,2 ευρώ (από 26,5 ευρώ) έναντι σύστασης «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 40,5 ευρώ από την Eurobank Equities, η οποία αύξησε και την τιμή-στόχο τα Πλαστικά Θράκης στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Ανοδικά κινήθηκαν χθες 33 μετοχές, 74 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Μπήτρος (+7,56%) και Ιντρακόμ (+5,49%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσαν μόνο οι τίτλοι των Coca-Cola HBC (+2,27%), ΟΛΠ (+1,26%) και HelleniQ Energy (+0,18%).

Για την UBS, ο χαμηλότερος πληθωρισμός και τα χαμηλότερα επιτόκια μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να στηρίξουν τις μετοχές και τα ομόλογα. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% στο 3,75% στις 6 Ιουνίου, θεωρεί ωστόσο ότι το τοπίο για τη συνέχεια είναι θολό. Στο βασικό της σενάριο, αναμένει τρεις μειώσεις από 0,25% ανά τρίμηνο 2024, δηλαδή σωρευτικά κατά 0,75% και νέες μειώσεις κατά 1% το 2025, που θα οδηγήσουν τα επιτόκια στο 2,25% από 4% σήμερα. Παράλληλα αναμένει πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος με την πρώτη μείωση να αναμένεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ανοδική (bullish) για τις μετοχικές αγορές εμφανίζεται και η Goldman Sachs που «βλέπει» μία ανανεωμένη διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Οι αυξημένες θέσεις στις μετοχικές αγορές αποτυπώνουν περισσότερο ένα σκηνικό «Goldilocks», δηλαδή ήπια ονομαστική ανάπτυξη, με μειωμένο-ελεγχόμενο πληθωρισμό και περιορισμένες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες με την οικονομία να μην επεκτείνεται ούτε όμως και να συρρικνώνεται υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά οι ισχυρές επιδόσεις αρκετών εμπορευμάτων φαίνεται να συνάδουν όμως περισσότερο με μία αναθέρμανση των τιμών (Reflation), ενώ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες κυρίως των αναδυόμενων αγορών, που έχουν τριπλασιαστεί από τα μέσα του 2022, αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στήριξης του πολύτιμου μετάλλου.

Η Goldman Sachs στο βασικό της σενάριο «βλέπει» σταθερή ανάπτυξη, περαιτέρω σταδιακή εξομάλυνση του πληθωρισμού και περιορισμένες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με τις αγορές να είναι πιθανό να ταλαντεύονται μεταξύ των «Goldilocks» και «Reflation» συνθηκών για το υπόλοιπο του έτους, ενώ όσο το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό, το επενδυτικό κλίμα και οι τοποθετήσεις σε ριψοκίνδυνες αξίες θα συνεχιστούν.

Related Posts