Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, ελπίζει να επιτύχει συμφωνία μεταξύ των 57 χωρών που συμμετέχουν στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σχετικά με τις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, έχει σκοπό να να προωθήσει την ατζέντα που είχαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι από την έναρξη του πολέμου: πλήρες μποϊκοτάζ του πετρελαίου και προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera ο Ιρανός πρόεδρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα απαιτώντας την απαγόρευση της πώλησης όπλων στο Ισραήλ και ότι οι αραβικές χώρες επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στους εναέριους χώρους τους για ισραηλινές πτήσεις μέχρι να υπάρξει λύση στη σύγκρουση.

Ο Ραΐσι είναι ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας εδώ και 11 χρόνια – ο τελευταίος ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2012.

Ηχηρή παρέμβαση

Νωρίτερα, ο ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι η ώρα για δράσεις και όχι για λόγις, ενώ κατευθυνόταν στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η Γάζα δεν είναι αρένα για λόγια. Θα πρέπει να είναι για δράση», είπε ο Ραΐσι στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των αραβικών και ισλαμικών εθνών στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.

Related Posts