Κόσμος

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής του Ριάντ για το σφυροκόπημα της Γάζας

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής στο Ριάντ, ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα, με τον Σαουδάραβα διάδοχο, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, να εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία του.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και αιχμαλώτων.

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που απέδειξε την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βάλουν τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ και να αποδείξουν τα διπλά πρότυπα που υιοθετήθηκαν από τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πλήρες μποϊκοτάζ στο Ισραήλ ζητάει το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, ελπίζει να επιτύχει συμφωνία μεταξύ των 57 χωρών που συμμετέχουν στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας καθώς στοχεύει να προωθήσει την ατζέντα που είχαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι από την έναρξη του πολέμου: πλήρες μποϊκοτάζ του πετρελαίου και προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera ο Ιρανός πρόεδρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα απαιτώντας την απαγόρευση της πώλησης όπλων στο Ισραήλ και ότι οι αραβικές χώρες επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στους εναέριους χώρους τους για ισραηλινές πτήσεις μέχρι να υπάρξει λύση στη σύγκρουση .

Ο Ραΐσι είναι ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας εδώ και 11 χρόνια – ο τελευταίος ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2012.

Related Posts