Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προλάβει την οστεοαρθρίτιδα.

10

Σκεφτείτε να υπήρχε ένας τρόπος διάγνωσης της οστεοαρθρίτιδας πολύ πριν αυτή εκδηλωθεί στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Επιστημονική φαντασία; Όχι πια. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σήμερα, υπάρχει ένα υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει τις μοριακές και κυτταρολογικές πληροφορίες του ασθενή, προκειμένου να εντοπίσει και να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας πριν είναι αργά.

Πρόκειται για το project O Active το οποίο παρουσίασε στο 1ου R&D and Innovation in Healthcare Conference, ο  καθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής Ιατρικής, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Κυριάκος Φελέκκης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής, αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εκσυγχρονισμό της υγειονομικής περίθαλψης και ανέλυσε το project O Active, ένα προηγμένο υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει δεδομένα ασθενών από διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενσωματώνει μοριακές, ιστολογικές και κυτταρολογικές πληροφορίες με δεδομένα από το περιβάλλον και την κοινωνική υπόσταση του κάθε ασθενούς με σκοπό να δώσει εξατομικευμένη πληροφορία για το πώς μπορεί στον κάθε ασθενή να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου.

Ο κ. Φελέκκης σημείωσε, ότι για το συγκεκριμένο project συνεργάστηκαν 13 φορείς, έγιναν μελέτες σε 7 χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, διήρκεσε 36 μήνες και στοίχισε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Έχει τύχει πολλών διακρίσεων, και έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Tο συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών (ΙΕΑ), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO), της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής(ΕΛ.Ε.Φ.Ι) και του Hellenic BioCluster (HBio).

Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χορηγοί οι εταιρείες: Bayer, Όμιλος Βιοϊατρική, Medochemie, Pfizer και υποστηρικτές οι εταιρείες AstraZeneca, CORONIS , IQVIA.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.