Μια ιδανική ευκαιρία είχαν χθες οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Γαλλίας για μια κοινή, άμεση επαφή με τον λαό. Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο υψηλός επισκέπτης του στο Βερολίνο Εμανουέλ Μακρόν περιηγήθηκαν τα περίπερα της «Γιορτής της Δημοκρατίας» για τα 75 χρόνια του γερμανικού Συντάγματος. «Είναι το καλύτερο που έχει βγάλει ποτέ η Γερμανία» είχε πει στην επίσημη ομιλία του ο Σταϊνμάγιερ. Μερίδιο σε αυτό έχει και η χώρα του επισκέπτη του, η Γαλλία, ως μια από τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις που έδωσαν μια «δεύτερη ευκαιρία» στην ηττημένη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ναζιστική Γερμανία.

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, Σταϊνμάγερ και Μακρόν θέλησαν να τονίσουν τη σημασία της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες. Κοινή αφετηρία και για τους δύο είναι ο φόβος ότι η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές ενισχύει κατά κανόνα την Ακροδεξιά και στις δύο χώρες.  Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντιούνται συχνότερα απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ηγέτη χώρας του πλανήτη. Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτερη και υπό μία έννοια ιστορική. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη γάλλου προέδρου στη Γερμανία ύστερα από 24 χρόνια. Τελευταία ήταν η επίσκεψη του προέδρου Ζακ Σιράκ το 2000 με καγκελάριο τότε τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γιοχάνες Ράου.

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη Μακρόν πραγματοποιείται μάλιστα σε μια συγκυρία που οι σχέσεις Βερολίνου – Παρισιού δεν χαρακτηρίζονται από αρμονία, ο γαλλο-γερμανικός άξονας εμφανίζει δυσλειτουργίες. Παρίσι και Βερολίνο έχουν αποκλίνουσες θέσεις σε σημαντικά θέματα της διμερούς, ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας: από την υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα μέχρι την οικονομική – πολιτική στρατηγική επιλογή της Ευρώπης προκειμένου να μη συνθλιβεί ανάμεσα στους μεγάλους αντιπάλους ΗΠΑ και Κίνα.

Ο γερμανός καγκελάριος Σολτς επιμένει στην άρνησή του να δώσει στους Ουκρανούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, φοβούμενος ότι θα χρησιμοποιηθούν και για στόχους μέχρι τη Μόσχα. Αντίθετα η Γαλλία του Μακρόν, μολονότι δίνει λιγότερη βοήθεια απ’ ό,τι η Γερμανία, προμηθεύει από καιρό τους αντίστοιχους πυραύλους Scalp. Αυτά και άλλα επίμαχα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του κοινού γερμανο-γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει αύριο στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, λίγο έξω από το Βερολίνο.  Δεν είναι μόνο οι διαφορές ταμπεραμέντου ανάμεσα στον οραματιστή Εμανουέλ Μακρόν και τον στεγνό πραγματιστή Ολαφ Σολτς. Δύο φορές ο γάλλος πρόεδρος βγήκε μπροστά με σημαίνουσες προγραμματικές ομιλίες στη Σορβόννη για το μέλλον της ΕΕ. Την πρώτη με καγκελάριο την Ανγκελα Μέρκελ το 2027, τη δεύτερη τον περασμένο Απρίλιο με τον Σοσιαλδημοκράτη διάδοχό της στην Καγκελαρία. Και τις δύο φορές η απάντηση του Βερολίνου ήταν από συγκρατημένη μέχρι αποθαρρυντική για τις μεγαλεπήβολες ιδέες του γάλλου προέδρου.

Related Posts