Από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χθες στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, ένα από τα πιο επικίνδυνα της χώρας, όπως το έχει χαρακτηρίσει έκθεση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ). Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Saonisos», λόγω των ισχυρών ανέμων προσέκρουσε τα ξημερώματα της Κυριακής στο φανάρι του λιμένα της Φολεγάνδρου, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό πέντε ανθρώπων – τρία μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες – ενώ και το πλοίο πήρε νερά. Τρεις τραυματίες, δύο μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης, με αεροπλάνο C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να νοσηλευτούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο ένας από τους τραυματίες έχει υποστεί κάκωση ισχίου, ο δεύτερος στη σπονδυλική στήλη και ο τρίτος στον θώρακα. Οι άλλοι δύο που είχαν πιο ελαφρά τραύματα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Θήρας, όπου και θα αξιολογηθεί η κατάστασή τους. Επίσης το πλοίο υπέστη ζημιές καθώς σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου προς το Λιμενικό Σώμα «υπάρχει ελεγχόμενη εισροή υδάτων στο πρωραίο τμήμα του πλοίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση».

Το ατύχημα αυτό έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την κακή κατάσταση πολλών λιμανιών της χώρας αλλά και τις προβλέψεις της νομοθεσίας σχετικά με την «απαγόρευση απόπλου» καθώς αυτό επαφίεται πρωτίστως στην κρίση του πλοιάρχου κάθε πλοίου.

7-8 μποφόρ

Να σημειωθεί ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού για το ατύχημα δεν αναφέρονται οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, αν και στο αρχικό μήνυμα που εστάλη τα ξημερώματα της Κυριακής αναφερόταν ότι επικρατούσαν στην περιοχή άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ.

Η ανακοίνωση περιγράφει μια πρόσκρουση του πλοίου «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» Ν.Π. 12489 «σε βραχώδες σημείο στο βορειοανατολικό άκρο της εισόδου στο λιμάνι (όπου βρίσκεται ο φανός ναυσιπλοΐας), κατά τον κατάπλου του σε αυτό». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «διενεργείται προανάκριση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 712/1970 (Περί διοικητικού ελέγχου του ναυτικού ατυχήματος)».

Το «Saonisos» εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρος – Νάξος – Πάρος – Σίκινος – Φολέγανδρος – Θηρασιά – Θήρα – Ανάφη, μία γραμμή δημόσιας υπηρεσίας («άγονη»). Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στέκεται σε αυτό το σημείο και επισημαίνει ότι ενώ «στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι (8 μποφόρ) και έντονη θαλασσοταραχή είναι αξιοπερίεργο πώς οι αρμόδιες λιμενικές αρχές επέτρεψαν την εκτέλεση του δρομολογίου του πλοίου. Μέλη του πληρώματος ανέφεραν στην ΠΕΝΕΝ ότι ήταν το μοναδικό πλοίο που του επιτράπηκε η εκτέλεση του δρομολογίου!».

Οσον αφορά την κατάσταση του λιμανιού του νησιού, η ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) για την κατάσταση των λιμανιών της χώρας επισημαίνει πολλές ελλείψεις στο λιμάνι της Φολεγάνδρου. Ειδικότερα κρίνεται απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων (Roulioxeres – Δύο Αδέλφια και Ακ. Λατίνη), όπως επίσης και η επέκταση της προβλήτας προς Ανατολάς, όπως ακόμη και η τοποθέτηση προσκρουστήρων και η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.

Απαραίτητα έργα

Την κακή κατάσταση των λιμανιών έχει αναγνωρίσει και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι «τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έμειναν πίσω έργα εκσυγχρονισμού κρίσιμων λιμενικών υποδομών. Παρ’ όλη τη μεγάλη υστέρηση σε λιμενικές υποδομές, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, τις εταιρείες, τους Οργανισμούς Λιμένων, τα Λιμενικά Ταμεία, ώστε να ανεβάσουμε τα επίπεδα της ασφάλειας».

Ο Στυλιανίδης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της ακτοπλοΐας και των επιβατών. «Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας. Το Αιγαίο είναι δύσκολη θάλασσα από πολλές απόψεις. Πρέπει να τηρήσουμε τα υψηλά πρότυπα που θέλουμε, για τα θέματα ασφάλειας της ακτοπλοΐας μας. Η ασφάλεια των επιβατών, η ασφάλεια των πληρωμάτων και του περιβάλλοντος, είναι για εμάς η πεμπτουσία όλων των ελέγχων που κάνουμε» έχει δηλώσει πρόσφατα. Το ατύχημα στο λιμάνι της Φολεγάνδρου δυστυχώς επιβεβαίωσε τους φόβους του. Τέλος να σημειωθεί ότι η εταιρεία SAOS FERRIES, πλοιοκτήτρια του πλοίου, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσα από την οποία γνωστοποιεί πως τα δρομολόγια του «Saonisos» θα παραμείνουν ανεκτέλεστα έως τις 8/7.

Related Posts