MAΡΚ ΡΟΥΤΕ

Επίσημα διάδοχος του Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ επέλεξε χθες επισήμως τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον επόμενο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας. Οι πρεσβευτές των 32 μελών της Συμμαχίας έλαβαν την απόφαση σε συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε θα αναλάβει την 1η Οκτωβρίου από τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από μια δεκαετία στο αξίωμα αυτό.  O 57χρονος Ρούτε δήλωσε ότι «η Συμμαχία είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας ασφάλειας». Ο Ρούτε, που παρέμεινε 14 χρόνια στην πρωθυπουργία της Ολλανδίας, θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής χωρίς να συρθεί η Συμμαχία σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά και την πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το ΝΑΤΟ. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε χθες ότι με την εκλογή Ρούτε δεν αναμένει αλλαγή στη στάση της Συμμαχίας.

ΟΥΙΛΙΑΜ ΡΟΥΤΟ

Απέσυρε τις αυξήσεις των φόρων

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο απέσυρε χθες νομοσχέδιο που προέβλεπε αυξήσεις φόρων, υποκύπτοντας στις πιέσεις των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αρχικά ο Ρούτο τήρησε σκληρή στάση, στέλνοντας την αστυνομία εναντίον των, κυρίως νεαρών, διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. «Ακούω με προσοχή τον λαό της Κένυας που είπε δυνατά ότι δεν θέλει αυτό το οικονομικό νομοσχέδιο», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ως εκ τούτου, δεν θα υπογράψω το νομοσχέδιο το οποίο θα αποσυρθεί». Μια και οι διαδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν ως «η εξέγερση της γενιάς Ζ», ο Ρούτο ανέφερε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τη νεολαία της Κένυας και θα μελετήσει περικοπές. Η κίνηση θεωρείται ως μεγάλη νίκη για ένα κίνημα διαμαρτυρίας μόλις μιας εβδομάδας που ξεκίνησε από τις διαδικτυακές καταδίκες των αυξήσεων φόρων και εξελίχθηκε σε μαζικές συγκεντρώσεις με πολιτικά αιτήματα.

ΛΟΥΙΖΑ ΝΙΟΥΜΠΑΟΥΕΡ

Η οργή των ακτιβιστών του κλίματος

Στα δικαστήρια εναντίον της κυβέρνησης Σολτς καταφεύγουν γερμανοί ακτιβιστές για το κλίμα καταγγέλλοντας ως «αντισυνταγματική» την πολιτική της, βασιζόμενοι σε μια νίκη-ορόσημο πριν από τρία χρόνια που ήλπιζαν ότι θα ανάγκαζε τον μεγαλύτερο ρυπαντή της Ευρώπης να πάρει άμεσα μέτρα. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος για το κλίμα είναι πολύ αδύναμος και ότι η αδράνεια του υπουργείου Μεταφορών θα οδηγήσουν σε σκληρά μέτρα για τις φτωχές ομάδες στο μέλλον. «Η τελευταία μας νίκη κατέστησε σαφές ότι έχουμε δικαίωμα στη δράση για το κλίμα», δήλωσε η Λουίζα Νιουμπάουερ, ηγετική φυσιογνωμία των ακτιβιστικών δράσεων.  Η Γερμανία, μια χώρα με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που καίει άνθρακα για το 1/4 της ηλεκτρικής της ενέργειας, έχει βάλει στόχο να εκλύει το 2030, 65% λιγότερους ρύπους που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με το 1990. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει «εξαντλήσει σπάταλα τον προϋπολογισμό άνθρακα» τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία δικαστική απόφαση.

Related Posts