Ιμράν Χαν

Μαζεύει συνεχώς νέες ποινές

Επιπλέον ποινές κάθειρξης μοιάζει να συσσωρεύει καθημερινά ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν. Μόλις ένα 24ωρο αφότου καταδικάστηκε σε 10ετή ποινή για διαρροή κρατικών απορρήτων, καταδικάστηκε χθες, από κοινού με τη σύζυγό του αυτή τη φορά, την Μπούσρα Μπίμπι, σε ποινή κάθειρξης 14 χρόνων για διαφθορά. Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος κατηγορήθηκε ότι κατά την πρωθυπουργία του δέχθηκε συνολικά 108 δώρα από αρχηγούς κρατών και ξένους αξιωματούχους, κάποια από αυτά αξίας εκατομμυρίων ρουπίων, και πολλά από αυτά τα κράτησε παράνομα ή τα πούλησε. Το τάιμινγκ των συνεχόμενων καταδικαστικών αποφάσεων δεν θεωρείται βέβαια από τους παρατηρητές άσχετο με τις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 8 Φεβρουαρίου στο Πακιστάν: ο Χαν, που βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο, είχε ήδη αποκλειστεί από υποψήφιος, παραμένει ωστόσο ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις δίκες εις βάρος του παρωδία και πολιτικά υποκινούμενες.

Ιλάρια Σάλις

Αγκάθι στη σχέση Μελόνι – Ορμπαν

Η Ιλάρια Σάλις είναι μία 39χρονη ιταλίδα εκπαιδευτικός από τη Μόντσα. Συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουδαπέστη, έπειτα από αντιδιαδήλωση εναντίον νεοναζιστικής συγκέντρωσης. Κατηγορήθηκε, πιο συγκεκριμένα, ότι επιτέθηκε και ξυλοκόπησε δύο νεοναζί που συμμετείχαν σε «τελετή μνήμης» υποστηρικτών του χιτλερικού καθεστώτος. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, κινδυνεύει ωστόσο με 11ετή ποινή κάθειρξης – και τώρα, απειλεί με τη σειρά της να διαταράξει τις άριστες σχέσεις που ως γνωστόν διατηρεί με τον εθνολαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. Γιατί κατά την πρώτη δικάσιμο, τη Δευτέρα, η Σάλις μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου της Βουδαπέστης δεμένη χειροπόδαρα, με αλυσίδα, και οι εικόνες προκάλεσαν στην Ιταλία σάλο. Η Μελόνι πιέζεται, λοιπόν, «να ασχοληθεί, ως κύρια προτεραιότητα, με το συμφέρον του ιταλικού λαού και όχι με εκείνο του Ορμπαν» – οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου μια συνάντηση ασυνήθιστα για αυτούς δύσκολη.

Αντρια Λίντσομ

Το τίμημα είναι η… γραφειοκρατία

H νέα γραφειοκρατία που προκαλεί το Brexit είναι «το τίμημα που πληρώνει» η Βρετανία για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της, διακήρυξε χθες η υφυπουργός Δημόσιας Υγείας των Τόρις Αντρια Λίντσομ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που τη χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας». Από χθες, οι επιχειρήσεις της ΕΕ που στέλνουν αγροτικά προϊόντα στη Βρετανία καλούνται να συμμορφώνονται με νέες, επίπονες γραφειοκρατικές απαιτήσεις – με ορισμένες από αυτές να προειδοποιούν πως θα εγκαταλείψουν τις εξαγωγές στη χώρα. Αυτή η πρόσθετη γραφειοκρατία θα επιδεινωθεί με νέους φυσικούς ελέγχους στις αποστολές από τον Απρίλιο. Επιπλέον, εκτιμήσεις του βρετανικού Παρατηρητηρίου Εμπορικής Πολιτικής δείχνουν ότι το οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της αποχώρησης από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι έως και 178% μεγαλύτερο από τα πιθανά κέρδη από την υπογραφή νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Μιλώντας ωστόσο κατά την τέταρτη επέτειο του Brexit, η Λίντσομ δήλωσε πως παραμένει «απολύτως πεπεισμένη» ότι η Βρετανία έλαβε τη σωστή απόφαση.

Related Posts