Μουσταφά Ναγιγέμ

Εφυγε, λέει, λόγω… περικοπών

Τις περικοπές στον προϋπολογισμό και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις επικαλείται για την παραίτησή του ο Μουσταφά Ναγιγέμ, υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος, αρμόδιος για την ανασυγκρότηση και γνωστός για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, σε μια στιγμή που το Κίεβο επιδιώκει σημαντικές ξένες επενδύσεις για να ανοικοδόμηση της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η παραίτηση Ναγιγέμ προηγήθηκε κατά μία μέρα της διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο με σκοπό την εξασφάλιση υποστήριξης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σε ανάρτησή του στο Telegram κάνει λόγο για συστημικά κωλύματα που τον εμποδίζουν να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του. Γνωρίζοντας πιθανόν τι ενδέχεται να αντιμετωπίσει επεσήμανε αφού εξήρε το έργο της υπηρεσίας: «Δεν αποκλείω ότι με τον καιρό θα υπάρξουν προσπάθειες άσκησης διώξεων και δυσφήμησης για την ανάληψη δημοσίων έργων». Και τόνισε υπαινισσόμενος ότι  ήδη δέχεται επιθέσεις καθώς η ομάδα του «δεν ταιριάζει πάντα» με την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα πράγματα.

Γιολάντα Ντίαθ

Αποχωρεί μετά την καταρράκωση

Η Γιολάντα Ντίαθ, η δεύτερη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ακροαριστερού κινήματος Sumar, παραιτείται από την ηγεσία του, λόγω των κακών επιδόσεών του στις ευρωεκλογές. «Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια συζήτηση» εντός του Sumar, στο οποίο από πέρυσι συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κόμματα της Ακρας Αριστεράς «και με αυτήν την απόφαση, δίνω το εναρκτήριο λάκτισμα», ανέφερε η Ντίαθ, που είναι υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Οι ευρωεκλογές, που έγιναν καταλύτης εξελίξεων σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, οδήγησαν σε υποχώρηση την ισπανική Ακροαεριστερά, που εξέλεξε πέντε ευρωβουλευτές, από έξι που είχε το 2019, με φόντο τις έριδες μεταξύ του Sumar και του Podemos. Νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία αναδείχθηκε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνει με τρεις έδρες κι ένα νέο κόμμα, που θεωρείται ακροδεξιό, ιδρύθηκε από έναν αμφιλεγόμενο Youtuber, και λέγεται «Το πάρτι τελείωσε».

Χάντερ Μπάιντεν

Δεν θα καταθέσει στη δίκη του

Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αμερικανού προέδρου, δεν θα καταθέσει στην ποινική δίκη του, όπου κατηγορείται ότι το 2018 απέκρυψε το γεγονός ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να αγοράσει παρανόμως ένα όπλο. Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει την αρνητική πρωτιά να αφορά παιδί εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ. Στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων που σκιαγράφησαν μια εκ των έσω εικόνα της μάχης που έδινε τα προηγούμενα χρόνια ο Χάντερ Μπάιντεν με την εξάρτησή του από το αλκοόλ και την κοκαΐνη. Ο 54χρονος γιος του αμερικανού προέδρου έχει δηλώσει αθώος στην κατηγορία ότι είπε συνειδητά ψέματα για την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά όταν συμπλήρωσε την αίτηση για να αγοράσει ένα ρεβόλβερ, το οποίο διατήρησε παράνομα στην κατοχή του επί 11 ημέρες. Πάντως η πρώην σύζυγος, μια πρώην σύντροφός του και η χήρα του αδελφού του κατέθεσαν στη δίκη ότι έβρισκαν συχνά ναρκωτικά στην κατοχή του και ανησυχούσαν για την εξάρτησή του.

Related Posts