Ντόναλντ Τραμπ

«Γινόμαστε κομμουνιστική χώρα»

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έκανε τρεις ολόκληρες ημέρες προκειμένου να σχολιάσει τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε μία σωφρονιστική αποικία της ρωσικής Αρκτικής, πλέον όμως δεν σταματά να μιλάει για αυτόν. Οχι βέβαια για να καταγγείλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλίμονο, αλλά για να συγκρίνει τις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει με τη μοίρα που επεφύλαξε το Κρεμλίνο στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. «Μία μορφή Ναβάλνι» χαρακτήρισε το βαρύ πρόστιμο που καταδικάστηκε πρόσφατα να πληρώσει για οικονομική απάτη. «Είναι μια μορφή κομμουνισμού ή φασισμού», αποφάνθηκε. Μιλώντας βέβαια στο Fox Νews, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ναβάλνι (πάλι καλά…) έναν «πολύ γενναίο άνδρα» επειδή επέστρεψε στη Ρωσία, για να προσθέσει ότι «θα ήταν πιθανόν καλύτερα να είχε μείνει μακριά».

Και μετά γύρισε στο μόνο που τον ενδιαφέρει, το «εγώ» του: «Συμβαίνει και στη χώρα μας. Μετασχηματιζόμαστε σε μία κομμουνιστική χώρα. Εχω οκτώ ή εννέα δίκες εξαιτίας του ότι… είμαι στην πολιτική». Ανίατη περίπτωση.

Τζο Μπάιντεν

Ο πληροφοριοδότης και οι Ρώσοι

Μήνες τώρα κυνηγούν οι Ρεπουμπλικανοί τον Τζο Μπάιντεν στη Βουλή, επιχειρώντας να αποδείξουν ότι άσκησε αθέμιτη επιρροή όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, την περίοδο 2009-2017, προκειμένου να διευκολύνει τον γιο του να διεκπεραιώσει αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Κίνα και στην Ουκρανία, ερίζοντας πως επωφελήθηκαν ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Και η έρευνα, με απώτερο σκοπό την παραπομπή του σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης, συνεχίζεται, χθες επρόκειτο να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ο αδελφός του αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα σειρά θα πάρει ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν.

Μόνο που, σύμφωνα με αμερικανούς εισαγγελείς, ο 43χρονος Αλεξάντερ Σμιρνόφ, ένας πρώην πληροφοριοδότης του FBI που διώκεται πλέον επίσημα επειδή είπε ψέματα και κατασκεύασε ψευδείς κατηγορίες για διαφθορά κατά του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, ομολόγησε στους ερευνητές ότι λάμβανε πληροφορίες από πρόσωπα που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Επ’ αυτού, ρεπουμπλικανική σιωπή.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα γραπτά μένουν

Το είπε χθες δημοσίως, το καταγράφουμε εδώ για να το θυμόμαστε όταν έρθει η ώρα. Ξεκινώντας την επίσημη εκστρατεία της για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες πως δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με εξτρεμιστικά κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ανεξάρτητα από το πόσο πολλές ψήφους θα λάβουν (γιατί θα λάβουν υψηλά ποσοστά) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τα κόμματα αυτά, είπε, ξεπερνούν μια κόκκινη γραμμή για τους φιλοευρωπαίους όπως η ίδια και την κεντροδεξιά πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Συνεργάζομαι με φιλοευρωπαίους, με φιλονατοϊκούς, με φιλοουκρανούς, με ξεκάθαρους υποστηρικτές των δημοκρατικών μας αξιών», δήλωσε. «Με αυτούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία έναντι των ευρωσκεπτικιστών και αυτούς που υπερασπίζονται τις αξίες μας έναντι των φίλων του Πούτιν, με αυτούς θέλω να συνεργαστώ», πρόσθεσε. Scripta manent.

Related Posts