Προβληματισμό προκαλούν οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα από τα λιβυκά παράλια προς τη νότια Κρήτη αλλά και τις ακτές της Γαύδου. Από τον περασμένο Νοέμβριο, παρατηρείται μία αύξηση στις αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών στα νότια της χώρας, με τους διακινητές να «στοχεύουν» την Κρήτη αλλά και τη Γαύδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τις πρώτες 21 ημέρες του 2024 σχεδόν 300 άτομα έφτασαν στην Κρήτη. Το προηγούμενο διάστημα σχεδόν 150 πρόσφυγες και μετανάστες διεσώθησαν ανοιχτά της Γαύδου σε τρία διαφορετικά περιστατικά, τα οποία καταγράφηκαν μέσα σε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες, επεσήμανε πως οι ροές αυτές χρειάζονται προσοχή. «Από τον Νοέμβρη και μετά βλέπουμε μία μικρή, αλλά ανησυχητική ροή προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Χρειαζόμαστε μία ναυτική επιχείρηση, όχι το Λιμενικό, χρειαζόμαστε μεγάλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη» σημείωσε, προσθέτοντας πως η κατάσταση αυτή έχει συζητηθεί εκτενώς σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, «ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο».

Και ανήλικοι

Η αυξητική αυτή τάση, πάντως, έχει προκαλέσει και πρακτικά ζητήματα. Είναι ενδεικτικό πως στη Γαύδο αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, 74 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, οι οποίοι έφτασαν στο νησί την Κυριακή. «Τους αντιληφθήκαμε το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς αρχικά αποβιβάστηκαν σε μια απομακρυσμένη παραλία, στην οποία δεν πάει καν δρόμος. Οταν πια έφτασαν σε σημείο όπου υπάρχει πρόσβαση, τότε τους εντοπίσαμε», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτει, φτάνουν «δειλά δειλά» καραβιές στο νησί, «ωστόσο αυτό το τελευταίο περιστατικό ήταν το μεγαλύτερο αριθμητικά. Αυτή τη στιγμή, τους 74, οι οποίοι δηλώνουν αιγυπτιακής υπηκοότητας, έχουμε μεταφέρει σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο στην πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα. Τους παρέχουμε μόνο θέρμανση. Ακόμη και το φαγητό για εμάς εδώ είναι μεγάλο ζήτημα. Εχουμε επιστρατεύσει τη φουρνάρισσα – που ευτυχώς βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί και είχε και υλικά για να φτιάξει ψωμί – και τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος για να τους παρέχουμε φαγητό. Δεν έχουμε υποδομές για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε πως στο νησί τον χειμώνα μένουν όλοι κι όλοι 60 – 70 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, που χρήζουν οι ίδιοι βοήθειας και δύσκολα μπορούν να βοηθήσουν». Την Τρίτη η δήμαρχος Γαύδου έστειλε επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, περιγράφοντάς του την κατάσταση και ζητώντας να βρεθεί λύση. «Αλλωστε, η Γαύδος είναι η νότια είσοδος της Ευρώπης και άρα θα πρέπει έτσι να αντιμετωπίζεται».

Από Τουρκία

Την ίδια στιγμή, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα κυκλώματα των διακινητών δεν σταματούν να στέλνουν τις υπερφορτωμένες βάρκες από τα τουρκικά παράλια προς τις ελληνικές ακτές. Μόνο την Τρίτη σχεδόν 300 άτομα έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τα 288 να αποβιβάζονται στη Λέσβο.

Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά ξεπερνά τους 16.000. Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν στο κόκκινο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός των φιλοξενουμένων υπερβαίνει τον αριθμό των ατόμων που – βάσει προδιαγραφών – μπορούν να μένουν στις δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΚΥΤ της Σάμου, όπου σχεδόν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στη δομή, η οποία έχει δυναμικότητα 3.650 ατόμων.

ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

Related Posts