Με τον πιο σαφή τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κι όλα αυτά χθες. Σε ένα κατάμεστο Τριανόν. Με κόσμο που στεκόταν έξω για ώρες. Η εκδήλωση ήταν τυπικά της Εποχής. Και αφορούσε το παρόν και το μέλλον της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. ΟΚ ως εδώ. Μια τέτοια στιγμή θα ήταν απόλυτα προβλεπόμενη και για το ιστορικό έντυπο και για τον κόσμο που στοιχίζεται στις γραμμές του. Οχι τώρα.

Η κρίσιμη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που έρχεται – για πολλούς η κρισιμότερη – και η δίνη του κόμματος μετά την εκλογή Κασσελάκη, άλλαξαν και το μομέντουμ και το ενδιαφέρον για το χθεσινό βράδυ. Ολοι ανέμεναν χθες ένα πρελούδιο του πού θα το πάει το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας, η σκληρή πτέρυγα του κόμματος και τα στελέχη της. Η παρουσία στο πάνελ του Τσακαλώτου προσέθετε ενδιαφέρον. Και η παρουσία ως ομιλητών ορισμένων προσώπων που με την «τασική έννοια» δεν ανήκουν στην Ομπρέλα, όπως η βουλεύτρια Σία Αναγνωστοπούλου και ο καθηγητής στην Οξφόρδη Αντώνης Τζανακόπουλος. Αλλά και ο καθηγητής και συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου και ο νομικός Βασίλης Παπαστεργίου – δύο πρόσωπα του δημόσιου λόγου εντός, εκτός και επί τα αυτά στον εν λόγω χώρο.

Και σε ένα κατάμεστο Τριανόν – στο κοινό ξεχώριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Κώστας Δουζίνας, η Αννέτα Καββαδία, ο Κώστας Πουλάκης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Νίκος Μπίστης, ο Παύλος Κλαυδιανός – ο Τσακαλώτος έκανε ένα βήμα ρήξης. Είπε στο τέλος της ομιλίας του πως στο Διαρκές Συνέδριο είχε υποσχεθεί πως ό,τι κι αν γινόταν θα έδινε τη μάχη «είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς. Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα». Περιέγραψε και την πρόσφατη ΠΓ ως μια συνεδρίαση όπου 17 μέλη είχαν εξαιρετικές κριτικές ομιλίες αλλά «ουδείς από την άλλη μεριά απάντησε». Συμπληρώνοντας πως «η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά πια», δείχνοντας προς τη νέα ηγετική ομάδα. Ο Τσακαλώτος εκφώνησε ένα προαναγγελθέν διαζύγιο. Μομέντουμ πια είναι η ΚΕ του Σαββατοκύριακου για ολική ρήξη και κανείς δεν θεωρεί πως οι διαφωνούντες θα φτάσουν μέχρι το Συνέδριο τον Φλεβάρη. Είχε δε σε όλη την ομιλία του εκτοξεύσει βολές σε δύο φαινόμενα που οδήγησαν στη «σταδιακή μετάλλαξη» του κόμματος, όπως είπε: στον κυβερνητισμό και στον αρχηγισμό. Αλλά και στην έλλειψη αξιοπιστίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα.

Mea culpa και πυρά

Από τη μεριά της η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε σκληρή κριτική στον Κασσελάκη για τον όρο «πατριωτική Αριστερά» (είπε πως με τον εν λόγω όρο γίνεται μια εσωτερίκευση της δεξιάς ατζέντας), τοποθετήθηκε εκ νέου κατά των διαγραφών απ’ το κόμμα αλλά αποσαφήνισε πως θα δώσει τη μάχη εντός των «κομματικών τειχών». Είπε και mea culpa που είχε υπερψηφίσει την εκλογή από τη βάση.

Και ο Παπαστεργίου από τη μεριά του ανέφερε πως οι ασκήσεις κυνισμού για τον χώρο – ειδικότερα ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα το Μεταναστευτικό και τη Μόρια – είχαν ξεκινήσει επί κυβερνώσας Αριστεράς αλλά και στην πορεία η μετεξέλιξη ήλθε και με τις αλλαγές στο καταστατικό το 2022.

Σκληρά τοποθετήθηκε και ο Αντώνης Τζανακόπουλος με zoom από τη Μεγάλη Βρεταννία περιγράφοντας πως όλοι υποχώρησαν για καιρό και αγκάλιασαν φαινόμενα αντιπολιτικής. Εχει σημασία γιατί ο Τζανακόπουλος ακόμη καταγράφεται στο ρεύμα γύρω από την Αχτσιόγλου (την ομάδα δηλαδή των 6 συν 6).

Κριτικός ήταν και ο Κωστής Παπαϊωάννου που ανάμεσα σε άλλα έθεσε το ερώτημα «αν σε έναν κόσμο που πάει δεξιά, πρέπει να πας και συ δεξιά για να τον βρεις», βάζοντας όμως και το όλο κόμμα προ των ευθυνών του για την πραγματικότητα σήμερα λέγοντας με νόημα πως «αν ψηφίστηκε το ανήκουστο (σ.σ.:  εννοώντας τον Κασσελάκη), είχε προβλήματα και το ακουσμένο».

Related Posts