Υγεία

Πονοκέφαλος: Πότε χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία ειδικό

Σε ποιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος χρειάζεται έλεγχο από το γιατρό. Τι είναι στ’ αλήθεια ύποπτο.

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συχνά στον κόσμο και προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, απ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ταλαιπωρεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους για το 2021.

Ο πονοκέφαλος, που είναι πιο συχνός στις απ’ ό,τι στους άνδρες, αποτελεί μία από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Στην , βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των νευρολογικών προβλημάτων για όλες τις ηλικίες από 5 έως 80 ετών!

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο πόνος καθ’ εαυτός που μας ταλαιπωρεί. Είναι και το γεγονός ότι μας φέρνει σε ένα σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο αποτελεί παγκοσμίως την τρίτη συχνότερη αιτία χρόνων ς με αναπηρία (DALYs), μετά από τα και την άνοια!

Πότε, όμως, είναι απλός πονοκέφαλος και πότε μπορεί να υποκρύπτει κάτι σοβαρό, που πρέπει επειγόντως να εξεταστεί στο νοσοκομείο; «Στις σοβαρές και επείγουσες αιτίες του πονοκεφάλου συμπεριλαμβάνονται , αιμορραγία, θρόμβοι και όγκοι», έγραψε προσφάτως στην επιστημονική πύλη The Conversation η Dr. Natasha Yates, επίκουρη καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bond, στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας.

Πότε να πάτε στο νοσοκομείο

Η ιατρός συνέστησε να μην διστάσετε να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο (με το ασθενοφόρο ή με κάποιον έμπιστο οδηγό) εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Ο πονοκέφαλος εκδηλώθηκε αιφνιδίως και είναι ο χειρότερος που είχατε ποτέ
  • Ο πονοκέφαλος επιδεινώνεται με την άσκηση ή την σεξουαλική επαφή
  • Έχετε δυσκαμψία στον που εμφανίστηκε μετά την έναρξη του πονοκεφάλου
  • Έχετε υψηλό πυρετό, ο οποίος δεν πέφτει με τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα αντιπυρετικά φάρμακα
  • Ο πονοκέφαλος εκδηλώθηκε μετά από τραύμα στο κεφάλι ή τον αυχένα
  • Έχετε αλλαγές στην και/ή περίεργη συμπεριφορά
  • Έχετε αδυναμία/μούδιασμα στην μία πλευρά του σώματός σας

Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιστάσεις που επίσης συνιστούν επείγοντα περιστατικά. Αυτές είναι:

  • Γυναίκα που είναι έγκυος ή γέννησε πρόσφατα και αναπτύσσει ξαφνικό, σοβαρό πονοκέφαλο
  • Αιφνίδιος πονοκέφαλος σε ασθενείς με εξασθενημένο (ανοσοκαταστολή) όπως όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν HIV/AIDS

Αν έχετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο, τονίζει η Dr. Yates.

Οι περισσότεροι πάντως δεν χρειάζονται επίσκεψη στο νοσοκομείο. Επειδή, όμως, μπορεί να πλήττουν σοβαρά την ποιότητα ζωής σας, μην τους αμελείτε. Αν έχετε τακτικά πονοκέφαλο, η Dr. Yates συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Προγραμματίστε ένα ραντεβού διαρκείας μαζί του, για να τον ενημερώσετε αναλυτικά για τον πονοκέφαλό σας.

Μεταξύ άλλων πρέπει να του πείτε πότε εμφανίζεται ο πονοκέφαλός σας, αν έχετε άλλα συμπτώματα, σε ποιο σημείο του κεφαλιού εκδηλώνεται και αν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Source

Related Posts