Οι ημέρες του Πάσχα θα είναι μόνο μια ολιγοήμερη ανάπαυλα για τον πασοκικό μηχανισμό, που φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά σε θέση μάχης για τις ευρωεκλογές – με την κάθε πλευρά του εσωκομματικού φάσματος να επιλέγει αυτές τις μέρες τα πρόσωπα στα οποία θα προσφέρει τη στήριξή της τις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Στη «σκληρή» λίστα υποστήριξης της ηγετικής ομάδας βρίσκεται πρώτος ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη (που στηρίζεται και από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα), τον Κώστα Τσουκαλά, τον Κώστα Χρυσόγονο και τον Θοδωρή Ζαγοράκη – από εκεί και πέρα, ανδρουλακικοί πυρήνες στηρίζουν και υποψηφίους με πιο περιφερειακά ή ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η Ολγα Μαρκογιαννάκη και ο Παναγιώτης Δημόπουλος. Οι ψήφοι από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου μοιράζονται: αφενός στον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος εκτός από αυτές και την υποστήριξη του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στηρίζεται επίσης από ένα κομμάτι του πασοκικού συνδικαλιστικού δικτύου (που στηρίζει και τον οικονομολόγο Ηλία Κικίλια) και από ένα μέρος των εκσυγχρονιστών – εκείνος και ο Μανιάτης είναι οι μοναδικοί πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μέσα στο ψηφοδέλτιο. Αφετέρου, παπανδρεϊκή στήριξη συναντάται και στην υποψηφιότητα του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού και νυν ευρωβουλευτή, Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος στηρίζεται επίσης από την Τόνια Αντωνίου, τον βουλευτή Α’ Αθήνας Παύλο Γερουλάνο και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα, προς την υποψηφιότητα Σπυρόπουλου φαίνεται πως «γέρνουν» κυρίως ο Απόστολος Πάνας, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στη νεότερη γενιά υποψηφίων, ο γραμματέας Νεολαίας Γιώργος Τσούμας στηρίζεται κυρίως από στελέχη του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά, όπως τον Μανώλη Οθωνα (στήριξη η οποία επιβεβαιώνεται από τη σπάνια δημόσια δήλωση της κόρης της πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Αιμιλίας Ντέκα), καθώς και από τον βουλευτή Κιλκίς, Στέφανο Παραστατίδη. Την υποψηφιότητα Τσούμα φέρεται πως στηρίζουν και τα στελέχη που προέρχονται από την συνιστώσα της Ανανεωτικής Αριστεράς, μαζί με τους Σαχινίδη και Μαριζέτα Αντωνοπούλου. Ο Λευτέρης Καρχιμάκης, με όνομα που αναπόφευκτα προσελκύει παπανδρεϊκές ψήφους, έχει θετική αποδοχή και σε ανδρουλακικούς κύκλους, ενώ στηρίζεται και από τον Κώστα Λαλιώτη. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι στηρίζονται στην περιφερειακή τους δυναμική ή σε πιο ειδικά κοινά, ενώ η καρδιολόγος Ρόζα Βρεττού έχει μαζί της την πρώην διευθύντρια του γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χριστίνα Μανωλοπούλου. Μια ομάδα πέντε ονομάτων, πέρα από τις προσωπικές τους διασυνδέσεις, στηρίζονται κυρίως στην αναγνωρισιμότητά τους: ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Μιχάλης Αεράκης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η Αννα Βερούλη και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Related Posts