Πολιτικά

«Παράθυρο» συνάντησης Μητσοτάκη – Μίτσκοσκι στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σε μια εποχή που οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία περνούν κρίση ο πρωθυπουργός της γείτονος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δηλώνει ότι σε περίπτωση που έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ελπίζει πως θα διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και ότι θα συνομιλήσουν ως καλοί γείτονες και εταίροι.

Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου και ο Μίτσκοσκι δηλώνει: «Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και ότι θα συζητήσουμε ως εταίροι και ως καλοί γείτονες, εφόσον υπάρξει μια τέτοια συζήτηση. Αν δεν υπάρξει συνάντηση σε αυτή τη φάση (εννοεί στην Ουάσιγκτον), ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος σημειώνει ότι η στάση της κυβέρνησης του είναι: οικοδόμηση καλών σχέσεων με όλους τους γείτονες, αλλά οι σχέσεις πρέπει να έχουν αμφίδρομη πορεία.

«Η στάση μας ως κυβέρνηση είναι ότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, ότι θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας, ότι για εμάς αυτό είναι μια αμφίδρομη πορεία. Μέχρι τώρα, υποθέτω, ότι είχαν συνηθίσει σε δρόμο μονής κατεύθυνσης, αλλά τώρα είμαστε εμείς πολιτικοί και μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει πολιτική αμφίδρομης καλής γειτονίας και έτσι  θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε» ανέφερε.

Σαφή θέση από τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, πρέσβης, Ντέιβιντ Γκιρ επισήμανε πως η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας σε όλες τις πτυχές της και έναντι όλων (erga omnes).

«Κατανοώ ότι κάποιοι τρέφουν πολύ έντονα συναισθήματα ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται, όμως, για μία Συμφωνία που είναι πλέον πέντε ετών και θα έπρεπε να το έχουμε ξεπεράσει» δηλώνει.

Την χαρακτηρίζει «επιτυχημένη» και αναγνωρίζει πως έφερε αποτελέσματα, «επέτρεψε δηλαδή στη Βόρεια Μακεδονία, να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Της επέτρεψε να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της. Είχε πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες συνολικά διπλασιάστηκαν».

Πρόσθεσε την πρόοδο στη συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ακόμη και στον στρατιωτικό.

«Να γίνει σεβαστή σε όλες τις πτυχές της»

«Υπάρχουν λοιπόν χειροπιαστά οφέλη που προέκυψαν χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση μας λοιπόν είναι ότι η Συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή, σε όλες τις πτυχές της, τώρα, όπως γινόταν μέχρι τώρα και περιμένουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τη σεβαστούν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας, erga omnes, έναντι όλων» σημείωσε ο Ντέιβιντ Γκιρ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από το VMRO DPMNE, σύμφωνα με τους οποίους η χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στα έγγραφα, στις πινακίδες των θεσμικών οργάνων και στο εξωτερικό είναι αρκετά για να δείξουν ότι σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» στο εσωτερικό, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια επισημαίνει ότι το συνταγματικό όνομα της χώρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιστάσεις.

Related Posts