Τοπικά

Ο “χάρτης” των “παγωμένων” εισφορών για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

To «χάρτη» των «παγωμένων» εισφορών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Στα πλαίσια στήριξης, ανακούφισης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή μη μισθωτών ασφαλισμένων, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές (όπως ο Daniel στη Θεσσαλία), ενεργοποιούνται οι ως άνω σχετικές πάγιες διατάξεις, περί της αναστολής της καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και της ρύθμισης των καθυστερούμενων κάθε είδους ασφαλιστικών εισφορών.

Aναλυτικά, η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ προβλέπει τα ακόλουθα:

Αναστολή καταβολής και ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών

Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται προς τον e-ΕΦΚΑ ρυθμίζονται ως εξής:

– Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων τελών, τόκων και λοιπών προσαυξήσεων της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

– Αναστέλλεται για 3 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητών μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής, που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται σύμφωνα με τα παραπάνω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των παραπάνω προσώπων, καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθέντων εισφορών σύμφωνα με τα παραπάνω.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα της λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών εκπρόθεσμης καταβολής.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω αναστολή. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

Ειδικώς για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η αναστολή έχει διάρκεια 12 μήνες, αρχής γενομένης της 1ης Οκτωβρίου 2023, και η αίτηση για υπαγωγή στις κοινοποιούμενες ρυθμίσεις, μπορεί να υποβληθεί εντός του χρόνου αναστολής, ήτοι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Ειδικώς για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις κάτωθι περιοχές, και ασκούν συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, η αναστολή της έχει διάρκεια1 2 μήνες, αρχής γενομένης της 1ης Οκτωβρίου 2023, ήτοι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024:

α) Επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (ενδεικτικά καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις) και διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές:

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα:

Δημοτικές Κοινότητες Μορφοβουνίου, Κερασέας, Λαμπερού, Μεσενικόλα και Μοσχάτου της Δημοτικής Ενότητας Πλαστήρα

Δημοτικές Κοινότητες Πεζούλας, Καρβασαρά, Καρίτσης Δολόπων, Κρυονερίου, Μπελοκομίτης, Νεοχωρίου και Φυλακτής της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων

Δήμος Πύλης:

Δημοτικές Κοινότητες Ελάτης, Νεραϊδοχωρίου και Περτουλίου της Δημοτικής Ενότητας Αιθηκών

Δήμος Βόλου:

Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Ιωλκού, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρινίτσης

Δήμος Νοτίου Πηλίου:

Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Δήμος Αγιάς:

– Δημοτική Κοινότητα Στομίου της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών

– Οικισμός Κάτω Σωτηρίτσα της Δημοτικής Κοινότητας Σωτηρίτσης, Oικισμοί Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά και Κόκκινο Νερό Μελιβοίας της Δημοτικής Κοινότητας Μελιβοίας, Oικισμοί Αγιόκαμπος και Κάτω –

– Πολυδένδρι της Δημοτικής Κοινότητας Σκήτης, της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοία
Οικισμός Αλεξανδρινή της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιοπύργου της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών

Δήμος Τεμπών:

Οικισμοί Νέα Μεσάγκαλα και Καστρί Λουτρό της Δημοτικής Κοινότητας Αιγάνης της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου

Δήμος Μετεώρων:

Δημοτικές Κοινότητες Καλλιρρόης, Αγίας Παρασκευής, Ανθούσης, Κατάφυτου (Οικισμοί Κατάφυτο, Μηλέα), Κρανέας (Οικισμοί Κρανέα, Δολιανά, Κονάκια), Πολυθέας, Στεφανίου και Χαλικίου της Δημοτικής Ενότητας Ασπροποτάμου.

β) Επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων και διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές:

Δήμος Πύλης:

Δημοτική Κοινότητα Πύλης της Δημοτικής Ενότητας Πύλης

Δήμος Βόλου:

Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Νέας Ιωνίας

Δήμος Τεμπών:

Δημοτικές Ενότητες Κάτω Ολύμπου και Αμπελακίων

γ) Επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων και διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές:

Δήμος Βόλου,

Δήμος Νοτίου Πηλίου,

Δήμος Αλμυρού,

Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου,

Δήμος Ρήγα Φεραίου,

Δήμος Τεμπών,

Δήμος Αγιάς

Υπαγωγή σε ρύθμιση – Δικαιολογητικά

Ειδικώς για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η αίτηση για την υπαγωγή στις κοινοποιούμενες ρυθμίσεις, μπορεί να υποβληθεί εντός του χρόνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Προκειμένου να ενταχθούν στις κοινοποιούμενες ρυθμίσεις τα παραπάνω πρόσωπα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Κ.Ε.Α.Ο. εντός του χρόνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Στοχευμένες ρυθμίσεις για ζημιωθέντες σε πληγείσες περιοχές.

Για τα παραπάνω πρόσωπα, με εξαίρεση επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές που εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες και πιστοποιούνται ως πληγέντα με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας, η αναστολή των εισφορώνν έχει διάρκεια 12 μήνες, αρχής γενομένης της 1ης Οκτωβρίου 2023 και η αίτηση για την υπαγωγή στις κοινοποιούμενες ρυθμίσεις του παρόντος μπορεί να υποβληθεί εντός του χρόνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση της ανωτέρω παραγράφου, από πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στις ρυθμίσεις, διακόπτεται, η οφειλή και οι δόσεις επανυπολογίζονται με βάση τις ρυθμίσεις.

Οφειλέτης που τηρεί οποιαδήποτε ρύθμιση ευνοϊκού καθεστώτος, δύναται κατόπιν αιτήματός του, να ενταχθεί και στη ρύθμιση λόγω φυσικών καταστροφών, χωρίς να οδηγείται σε απώλεια η ευνοϊκή ρύθμιση. Δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

Related Posts