Εχετε συνεργαστεί στη «Σιωπή» με τον Αντρέα Καμιλέρι; Πώς ήταν στην καθημερινή επαφή;

Ενας υπέροχος άνθρωπος και φίλος, πέρα από τη λογοτεχνική αξία του. Οταν ξεκινούσε να αφηγείται μια ιστορία, απλώς σταματούσες ό,τι έκανες και καθόσουν για να τον ακούσεις. Μια ιδιοφυΐα της αφήγησης. Υπήρχε κάποτε μια σκέψη να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο με πλοκή, αλλά έκανα πίσω μπροστά στο μέγεθος. Δεν θα μπορούσα να υποδεικνύω αλλαγές ή διορθώσεις σε έναν συγγραφέα όπως ο Καμιλέρι. Αργότερα βέβαια έπεσε η ιδέα ενός βιβλίου υπό τη μορφή επιστολών που ανταλλάσσουν δύο ντετέκτιβ. Αυτό με τράβηξε περισσότερο και χρησιμοποίησα μάλιστα την επιθεωρήτρια Γκράτσια Νέγκρο, η οποία έγραφε στον Μονταλμπάνο. Εγραψα, λοιπόν, την πρώτη επιστολή, με την οποία η δική μου επιθεωρήτρια ρωτάει τον Μονταλμπάνο αν επιθυμεί να λύσουν από κοινού μια υπόθεση. Και παίρνω ένα ξερό «όχι» από τον Καμιλέρι. Του είπα μάλιστα ότι έπρεπε να το ξεκαθαρίσει από την αρχή πως δεν ήθελε να συνεργαστούμε. Στη συνέχεια, όμως, παίρνω στο σπίτι ένα πακετάκι με γλυκά κανόλι μέσα στο οποίο βρίσκω ένα κομμάτι χαρτί. Ηταν η απάντηση του Μονταλμπάνο: «Αγαπητή συνάδελφε, μη γράφεις κανονική επιστολή γιατί η υπόθεση που εξετάζουμε είναι πολύ επικίνδυνη. Προσπάθησε να μιλήσεις με άλλον τρόπο». Κατάλαβα το έξυπνο κόλπο του Καμιλέρι και ανταπάντησα στέλνοντας ένα κουτί με τορτελίνια, όπου είχα κρύψει την επιστολή της Νέγκρο.

Ποια είναι τα μεγάλα κεφάλαια της ιταλικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσατε να αγαπήσετε την περιπέτεια της αφήγησης;  

Η περιπέτεια ξεκίνησε με τον Τζιόρτζιο Σερμπανένκο (σ.σ.: 1911 – 1969) που έζησε στο Μιλάνο στη δεκαετία του 1960.  Οταν διάβασα το πρώτο βιβλίο του ήμουν 14 ετών και έμεινα με την εντύπωση ότι αν έγραφα κάτι, αυτό το είδος θα έπρεπε να ακολουθήσω. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό έκανα. Οχι με τον ίδιο τρόπο προφανώς, ο Σερμπανένκο είναι μια κορυφή. Αλλά αισθανόμουν ότι έπρεπε να περιγράψω τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας με ρεαλισμό.  

Ποια είναι η φήμη του Ρομπέρτο Σαβιάνο, ενός συγγραφέα που τα έβαλε με τη Μαφία, σήμερα στην Ιταλία;

Τον διαβάζουν ακόμη. Είναι φίλος μου ο Ρομπέρτο και πιστεύω ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Στην Ιταλία θα βρείτε πολλούς που τον απορρίπτουν λέγοντας ότι όσα γράφει είναι για να βγάλει χρήματα. Και ότι κανείς άλλος δεν κινδυνεύει από τη Μαφία. Είναι φαύλος κύκλος, δεν βγάζεις άκρη. Παραμένουν όλοι σιωπηλοί αρνούμενοι ότι υπάρχει κίνδυνος.

Related Posts