Ο υδράργυρος έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα και καθώς η συζήτηση για τις κιλοβατώρες, την ψυκτική ικανότητα ή την έννοια BTU που θα δροσίσει τις κατοικίες αυξάνεται, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συγκρατηθεί το κόστος. Κλιματιστικό; Ανεμιστήρας; Αντλία θερμότητας; Η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους και η λύση, με φόντο τις διαρκώς κλιμακούμενες τιμές ρεύματος, αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη.

Οι αυξήσεις για τους καταναλωτές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, θα είναι αναπόφευκτες. Με τις υψηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε πάνω από 20% και ξεπέρασε τα περσινά δεδομένα την ίδια εποχή. Ταυτόχρονα, η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτινάχθηκε στα 101,5 ευρώ/MW, σημειώνοντας υψηλό 21 εβδομάδων το επταήμερο 3-9 Ιουνίου, παρά την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 6% και των υδροηλεκτρικών κατά 23% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Παραδείγματα

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση κόστους – ψύξης από διάφορες τεχνολογίες και με στοιχεία του διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού του ΑΠΘ και ενεργειακού επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ένα τυπικό νοικοκυριό που λειτουργεί από μια 4μελή οικογένεια σε ένα αμόνωτο διαμέρισμα περίπου 80 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα, τη θερινή περίοδο, λειτουργώντας τρία κλιματιστικά, δύο συσκευές 9.000 BTU, μία σε κάθε υπνοδωμάτιο και μία 18.000 BTU στο καθιστικό, καταναλώνει μηνιαίως 1.077 KWh όταν τα κλιματιστικά είναι παλαιού τύπου (όχι inverter) και 623 KWh αν τα κλιματιστικά είναι νέας τεχνολογίας υψηλής απόδοσης Α++.

Με βάση τις νέες τιμές χρέωσης της KWh στα πράσινα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν την 1η Ιουνίου, η μέση τιμή είναι στα 15 λεπτά, οπότε στην πρώτη περίπτωση, που έχουμε κλιματιστικά παλαιού τύπου, το νοικοκυριό θα πληρώσει για τον μήνα Ιούνιο 161,55 ευρώ, ενώ αν ίσχυαν οι τιμές του Μαΐου που η μέση τιμή χρέωσης της KWh ήταν στα 11 λεπτά θα πλήρωνε μόνο 118,47 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, που έχουμε κλιματιστικά νέας τεχνολογίας A++ το κόστος του ρεύματος τον Ιούνιο θα φτάσει στα 93,55 ευρώ, ενώ αν ίσχυαν οι τιμές του Μαΐου θα πλήρωνε μόνο 68,61 ευρώ.

Σε περίπτωση που το τυπικό νοικοκυριό χρησιμοποιεί αντλία θερμότητας αέρα – νερού, ενεργειακής κλάσης Α+ με τερματικές μονάδες fan coil units, το κόστος του ρεύματος θα φτάσει στα 74,55 ευρώ με τιμές Ιουνίου 2024, ενώ αν ίσχυαν οι τιμές του Μαΐου, θα πλήρωνε 54,40 ευρώ. Δηλαδή, βλέπουμε μία αύξηση της τάξεως του 38% για τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τις τιμές του προηγούμενου μήνα.

Τέλος, αν κάποιος θέλει να βάλει στην εξίσωση και τους ανεμιστήρες, θα πρέπει να τονιστεί ότι καίνε ρεύμα όσο μια απλή ηλεκτρική συσκευή, αλλά δεν είναι κλιματιστικό μέσο. Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά των οποίων η λειτουργία είναι να ψύχουν ή να θερμαίνουν τον αέρα ανάλογα με τις ανάγκες του, οι ανεμιστήρες δημιουργούν ένα ρεύμα αέρα το οποίο δημιουργεί αίσθημα δροσιάς, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη θερμοκρασία του χώρου. Ενδεικτικά, η κατανάλωση ενός ανεμιστήρα για κάθε ώρα χρήσης δεν ξεπερνάει τις 0,15 kWh. Για τη χρήση ενός ανεμιστήρα δαπέδου ο καταναλωτής πληρώνει 0,01 ευρώ ανά ώρα, ενώ αν πρόκειται για ανεμιστήρα οροφής η χρέωση μπορεί να φτάσει στα 0,04 ευρώ ανά ώρα. Για τρεις ανεμιστήρες οροφής θα απαιτηθούν 29,4 ευρώ το μήνα, και αντίστοιχα για δαπέδου περίπου 12 ευρώ/μήνα.

Εξοικονόμηση

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, πλέον ένα τουλάχιστον κλιματιστικό είναι αυτονόητο για όλα τα νοικοκυριά. «Αυτό από μόνο του κάνει επιτακτική την ανάγκη να μάθουμε πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, εξοικονομώντας παράλληλα και χρήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αποκαλύπτει ορισμένες από τις βασικότερες συμβουλές για να δούμε άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αισθητή μείωση του λογαριασμού ρεύματος.

Η ορθή θέση τοποθέτησης του κλιματιστικού: η επιλογή της κατάλληλης θέσης πρέπει να γίνει με βάση την ευρύτερη διαρρύθμιση του χώρου και πάντα με γνώμονα την οικονομικότερη τελική κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να αποφεύγονται θέσεις που βρίσκονται κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον παραγόμενο αέρα να χτυπά απευθείας πάνω στους ανθρώπους. Οσον αφορά την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να διασφαλίζεται η τοποθέτησή της σε ένα μέρος που να μη μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας. Ιδανικά θα ήταν σε έναν άνετο εξωτερικό χώρο που να μην είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά να σκιάζεται και επιπλέον να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά από τη μονάδα, για να μπορεί ο αέρας να εξέρχεται ομαλά.

Λογική και μετρημένη χρήση του κλιματιστικού: Το κλιματιστικό ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη ψύξης του χώρου ή δροσισμού του ενοίκου (ανάπαυση, εργασία κ.λπ.), και όσο αυτός παρευρίσκεται στον χώρο. Οταν ο ένοικος απομακρυνθεί από τον χώρο, πρέπει να διακόπτεται η λειτουργία του κλιματιστικού, διότι σπαταλιέται ενέργεια χωρίς λόγο.

Ρύθμιση θερμοκρασίας: Ο γενικός κανόνας βέλτιστης ρύθμισης του κλιματιστικού είναι η επιλογή μιας εσωτερικής θερμοκρασίας χώρου, τέτοια που η διαφορά θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος και αυτής του εσωτερικού χώρου να μην είναι μεγαλύτερη από 10°C έως 12°C. Για κάθε έναν βαθμό πάνω από αυτή τη διαφορά, η κατανάλωση του κλιματιστικού αυξάνεται από 6% – 8%. Μια ενδεδειγμένη θερμοκρασία χώρου είναι αυτή των 25°C με 26°C, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 36°C με 38°C. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 40°C τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με το κλιματιστικό και έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής για να πετύχουμε μια αίσθηση θερμοκρασίας στον χώρο κατά 3 βαθμούς μικρότερη από την πραγματική θερμοκρασία του χώρου. Ετσι λοιπόν, αντί να έχουμε ρυθμίσει τη θερμοκρασία στους 26°C από το χειριστήριο, τη ρυθμίζουμε στους 29°C και η αίσθηση δροσισμού θα είναι η ίδια, σαν να λειτουργούσε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 26°C. Με αυτό επιτυγχάνεται μια εξοικονόμηση ενέργεια περίπου 22%.

Συντήρηση κλιματιστικού: Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού είναι το Νο 1, διότι βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος και την αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας.

Related Posts