Η αποκάλυψη μετά τη δολοφονία της 11χρονης στην Ηλεία ότι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε κάθειρξη 9 ετών για βιασμό με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι αλλά δεν μπήκε ούτε για μία ημέρα στη φυλακή προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και κινητοποίησε άμεσα την ηγεσία του Αρείου Πάγου που διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των τριών δικαστών και της εισαγγελέως που είχαν εκδώσει την επίμαχη απόφαση. Ο μαρτυρικός τρόπος που δολοφονήθηκε η ανήλικη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δράστης του εγκλήματος, αν και είχε πιαστεί στα δίχτυα του νόμου για εξίσου βαρύ αδίκημα, με μεγάλη κοινωνική απαξία, εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος, δημιούργησε εύλογα ερωτήματα στην κοινωνία. «Μα, πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι δικαστές που τον έκριναν ένοχο και τον καταδίκασαν για ένα τέτοιο έγκλημα να τον αφήσουν ελεύθερο;» ήταν το κυρίαρχο ερώτημα όχι από τη σκοπιά της νομικής αλλά από τη σκοπιά της κοινωνίας.

Και όπως φάνηκε από την άμεση παρέμβαση των δύο κορυφαίων εκπροσώπων της στην πυραμίδα του Αρείου Πάγου – της προέδρου Ιωάννας Κλάπα και της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη –, η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαίο να… ξαναδιαβαστεί. Για τον λόγο αυτόν διέταξαν ήδη τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου από την προϊσταμένη της Επιθεώρησης, αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Ελένη Φραγκάκη.

Απαντήσεις. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει και η κοινωνία ζητά απαντήσεις… Οι δικαστές εφάρμοσαν τυπικά τον νόμο, όπως εξάλλου έχει συμβεί και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις που κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε πολυετείς ποινές κάθειρξης αλλά δεν οδηγούνται στη φυλακή και φεύγουν ελεύθεροι από τα δικαστήρια, λένε νομικοί. Το γεγονός αυτό όμως, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση, δεν εμπόδιζε τους δικαστές που καταδίκασαν τον 37χρονο να τον μεταχειριστούν διαφορετικά και να τον στείλουν στη φυλακή λαμβάνοντας υπόψη τους τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατηγορουμένου που είχαν απέναντί τους στο εδώλιο.

Και αυτό, όπως με τον πλέον τραγικό τρόπο αποδείχθηκε, δεν έγινε. Ο νόμος εφαρμόστηκε μεν πιστά κατά το γράμμα του, αλλά δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε.

Related Posts