Η Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αναγορεύοντάς τον επίτιμο διδάκτορα του προγράμματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων λόγω «της υποδειγματικής συμβολής του στην παγκόσμια ναυτιλία και στις διεθνείς επιχειρήσεις». Κατά το παρελθόν η Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης έχει τιμήσει προσωπικότητες όπως ο πρώην Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο τέως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπάκερ και η αστροναύτης της NASA Σουνίτα Γουίλιαμς.

Ο εθνικός μας ύμνος

Μάλιστα, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν ο μόνος έλληνας πολίτης μεταξύ των τιμώμενων προσώπων, η μπάντα της Ακαδημίας παιάνισε μαζί με τον αμερικανικό και τον ελληνικό εθνικό ύμνο προς τιμήν του κατά την έναρξη της τελετής. Μεταξύ των σχεδόν 400 φοιτητών που αποφοίτησαν στη φετινή τελετή βρισκόταν και ο Ελληνοαμερικανός Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έχει την τύχη να ακούσει τον ελληνικό εθνικό ύμνο κατά την αποφοίτησή του από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο. Οπως είπε, δεν κατάφερε να κρατήσει τη συγκίνησή του στο άκουσμα του ύμνου. «Κύλησε ένα δάκρυ. (Η Ελλάδα) είναι στο αίμα μου».

Μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη βραβεύτηκαν ο πολιτειακός γερουσιαστής Michael Rodrigues και ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χάλυβα στις ΗΠΑ Leon Topalian. Επίσης, τιμήθηκε και ο ταξίαρχος Enoch Woodhouse II, ο οποίος είναι ένα από τα τελευταία εν ζωή μέλη των «Tuskegee», της πρώτης ομάδας αφροαμερικανών πιλότων στην ιστορία της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού που σχηματίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ναυτιλία είναι πάθος»

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους του 2024 ο Βαγγέλης Μαρινάκης περιέγραψε τη σχέση του με τη θάλασσα ως ένα πάθος, κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερη παράδοση και στους δεσμούς που συνδέουν τους Ελληνες μαζί της. Οπως είπε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στη ζωή από το να μπορείς να ακολουθήσεις το πάθος σου μέχρι το τέλος. Οπως ανέφερε, «σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά, αλλά η ναυτιλία ήταν πάντα το πάθος μου. Για πολλούς από εμάς στην Ελλάδα η θάλασσα είναι η χαρά μας, είναι η ζωή μας. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα στη Μεσόγειο. Mια μικρή χώρα που έχει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο. Για εμένα, η θάλασσα, η ναυτιλία, η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν ήταν ποτέ απλώς μια δουλειά ή μια επιχειρηματική ευκαιρία. Ηταν ένα πάθος και μια πολύ μεγάλη αγάπη. Και στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπορείς να ακολουθήσεις το πάθος σου μέχρι τέλους. Τίποτα στη ζωή δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Είτε είναι στις επιχειρήσεις είτε στον αθλητισμό είτε στην τέχνη. Πήρατε μια σοφή απόφαση επιλέγοντας αυτή τη σταδιοδρομία. Γιατί οι θαλάσσιες μεταφορές είναι αυτές που μεταφέρουν ενέργεια, πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη, εξέλιξη και παγκόσμια ευημερία εξαρτάται από τη ναυτιλία. Και εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε τα πλοία πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον μας. Για να ηγηθούμε στην πράσινη μετάβαση στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Γνωρίζω ότι είχατε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Η γνώση είναι η πιο πολύτιμη πυξίδα μας, αυτή που μας καθοδηγεί προς το μέλλον για βιώσιμη ανάπτυξη και είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να σας το στερήσει. Στην επιδίωξη για αριστεία η επιστήμη παίζει θεμελιώδη ρόλο.

Και αν έχω κάτι να μοιραστώ μαζί σας, είναι ένα μάθημα που μου δίδαξε η ζωή: Να προτιμάτε πάντα τον πιο δύσκολο δρόμο, το πιο δύσβατο μονοπάτι για να ακολουθήσετε τα όνειρά σας. Πρέπει να θέτετε στόχους, ακόμη και αυτούς που φαίνονται αδύνατοι, και να αγωνίζεστε για να τους πετύχετε. Αυτό είναι που με καθοδηγεί στη ζωή μου, στη ναυτιλία, στον αθλητισμό, στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική. Απολαμβάνω το ανηφορικό ταξίδι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα από τη νίκη. Οταν έχεις θέσει τον στόχο και εργάζεσαι σκληρά και με πάθος για να τον πετύχεις. Μαζί με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Αυτό ήταν το συναίσθημά μου όταν η ομάδα μου, ο Ολυμπιακός, κέρδισε πρόσφατα το UEFA Conference League φέτος, αλλά και όταν βλέπω όλα αυτά τα πλοία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια να ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο και να μεταφέρουν ενέργεια και υλικά, τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

Ας χτίσουμε γέφυρες, ας γκρεμίσουμε τα εμπόδια και ας τιμήσουμε την κληρονομιά εκείνων που άνοιξαν τον δρόμο για εμάς. Ας εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές να αγκαλιάσουν αυτό το πνεύμα της εξερεύνησης και της ανακάλυψης. Βρίσκεστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Σαν τον Οδυσσέα έχετε σαλπάρει για τη δική σας Ιθάκη. Και όπως έχει γράψει ο μεγάλος έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”».

Πώς η ναυτιλία

σώζει τον κόσμο

O Βαγγέλης Μαρινάκης μιλώντας στην ηγεσία της Ακαδημίας κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που ακολούθησε την τελετή αποφοίτησης ανέφερε: «Εχετε συνειδητοποιήσει τον καίριο ρόλο της ναυτικής εκπαίδευσης στην προετοιμασία των αποφοίτων για να αποκτήσουν τα πτυχία τους και να ξεκινήσουν καταπληκτικά ταξίδια ως ναυτικοί; Πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν τη σημασία της μεταφοράς αγαθών διά θαλάσσης. Τόσο μέσω της εμπορικής ναυτιλίας όσο και του πολεμικού ναυτικού. Οταν μιλάμε για το πολεμικό ναυτικό, μιλάμε για την ειρήνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο μας. Ακόμα πιο σημαντικό, σώζουμε τον κόσμο κάθε μέρα. Το να σώζεις σημαίνει να κρατάς κάποιον ζωντανό, και μέσω της εμπορικής ναυτιλίας, μεταφέρουμε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, που κρατούν τον κόσμο ζωντανό. Η συμβολή της ναυτιλίας στη διάσωση του πλανήτη στην καθημερινή μας ζωή είναι σημαντική, αλλά συχνά υποτιμημένη. Η εξασφάλιση της ασφάλειας των αγαθών, των έγκαιρων παραδόσεων, της ασφάλειας του πληρώματος και της διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος είναι όλα ζωτικής σημασίας. Επομένως, για άλλη μια φορά, σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας».

«Η Ναυτική Ακαδημία

είναι κόσμημα»

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Michael Rodrigues τιμήθηκε από την Ακαδημία για το σημαντικό του νομοθετικό έργο στην πολιτειακή Βουλή και Γερουσία. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης είναι αναμφισβήτητα το κόσμημα στο σύστημα τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο ίδρυμα που να προετοιμάζει καλύτερα τους φοιτητές για τις πολλές δύσκολες προκλήσεις που έρχονται στην οικονομία του 21ου αιώνα».

«Να αδράξετε κάθε στιγμή»

O Leon Topalian, CEO της NUCOR Corporation, της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, και απόφοιτος της Ακαδημίας, που τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα Διοίκησης Επιχειρήσεων, προεδρεύει της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ενωσης Χάλυβα. Στην κεντρική ομιλία προς τους αποφοίτους ο Leon Topalian υπογράμμισε την ανάγκη να αδράξουν τη στιγμή σε κάθε περίσταση: «Σας παροτρύνω να ηγηθείτε με ευγνωμοσύνη, να είστε ανθεκτικοί και ευπροσάρμοστοι και να αδράξετε κάθε στιγμή. Είστε το μέλλον αυτού του θεσμού, αυτής της χώρας και αυτού του κόσμου. Η δύναμη είναι πλέον δική σας για να τον κάνετε ένα καλύτερο μέρος για όλους μας».

Related Posts