Με ένα εμπνευσμένο φινάλε ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Shipping Resilience to Climate Change» που διοργάνωσε η HELMEPA στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2024», όταν οι νέοι ανέβηκαν στη σκηνή, διοργάνωσαν το δικό τους πάνελ και αξιοποίησαν τη μοναδική ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις απευθείας στη Μελίνα Τραυλού, πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και τη Σεμίραμι Παληού, πρόεδρο της HELMEPA.

Ετσι 10 νέοι πρεσβευτές της HELMEPA, ηλικίας 10-18 ετών, με συντονίστρια επίσης μια τελειόφοιτη λυκείου, πήραν ξεχωριστά τον λόγο, παρουσίασαν τον εαυτό τους και έθεσαν τη δική τους ερώτηση προς τις δύο προέδρους.

Η θεματολογία των ερωτήσεων κινήθηκε σε ένα ευρύ πλαίσιο, από την κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη του επαγγέλματος του ναυτικού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι εάν έχουν μέλλον τα κορίτσια στη ναυτιλία ή εάν υπάρχει και το κριτήριο της οικολογικής συνείδησης στην επιλογή των υπαλλήλων των ναυτιλιακών εταιρειών.

Η ερώτηση όμως που προκρίθηκε ήταν αυτή που με έναν μάλλον εύλογο τρόπο συνέδεσε τη ναυτιλία με την παγκόσμια ειρήνη. Συγκεκριμένα μια δωδεκάχρονη μαθήτρια ΣΤ’ Δημοτικού αναρωτήθηκε εάν θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πλοία που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο μπορούν να ενώσουν και τους λαούς και να βοηθήσουν στην παγκόσμια ειρήνη.

Μέσω των απαντήσεων οι δύο πρόεδροι έκαναν μια αναδρομή στη δική τους πορεία στον χώρο της ναυτιλίας, πώς ξεκίνησαν, με ποιον τρόπο οι οικογενειακές καταβολές επηρέασαν την επαγγελματική τους κατεύθυνση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω φύλου στον κλάδο της ναυτιλίας, πώς διοικούν τις εταιρείες τους και ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους για το βιώσιμο μέλλον της ναυτιλίας και για τις επόμενες γενιές. Τόνισαν ευθαρσώς ότι για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία χρειάζεται δουλειά, αφοσίωση στις επιλογές μας, πείσμα για να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις μας, αλλά και τύχη που μπορεί να συμβάλει στην ταχύτητα επίτευξης των στόχων και της προσωπικής εξέλιξης.

Με την ολοκλήρωση αυτής της επιδραστικής τους συνάντησης με τις νέες και τους νέους όλων των σχολικών βαθμίδων, οι δύο πρόεδροι Μελίνα Τραυλού και Σεμίραμις Παληού εγκαινίασαν συμβολικά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που εκπροσωπούν υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας. Το μνημόνιο αφορά την ενημέρωση και την ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τη θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον, που εμπνέεται και βασίζεται στην ενσυναίσθηση και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε σε μια ημερομηνία με ιδιαίτερη συμβολικότητα για τη ναυτιλία, καθώς η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Related Posts