Τα συμπτώματα του άσθματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως υπογραμμίζεται στο αφιέρωμα της Mayo Clinic για το συγκεκριμένο νόσημα. «Μπορεί να έχετε σπάνιες κρίσεις άσθματος, να έχετε συμπτώματα μόνο ορισμένες στιγμές – όπως όταν ασκείστε – ή να εκδηλώνετε συμπτώματα συνεχώς».

Αναλυτικότερα, τα σημεία και συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

n Δύσπνοια n Σφίξιμο ή πόνο στο στήθος n Συριγμό κατά την εκπνοή (είναι συνηθισμένο σημάδι άσθματος στα παιδιά) n Προβλήματα στον ύπνο που προκαλούνται από δύσπνοια, βήχα ή συριγμό n Κρίσεις βήχα ή συριγμού που επιδεινώνονται εάν ο ασθενής εκδηλώσει λοίμωξη από αναπνευστικό ιό, όπως κρυολόγημα ή γρίπη.

Ασκηση, επάγγελμα, αλλεργία. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι για ορισμένους ανθρώπους τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος αναζωπυρώνονται σε ορισμένες καταστάσεις:

n Ασθμα που προκαλείται από την άσκηση, με τα συμπτώματα να είναι εντονότερα συνήθως όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός.

n Επαγγελματικό άσθμα, που προκαλείται από ερεθιστικούς παράγοντες στον χώρο εργασίας, όπως χημικές αναθυμιάσεις, αέρια ή σκόνη.

n Ασθμα που προκαλείται από αλλεργία, που πυροδοτείται από ουσίες οι οποίες μεταφέρονται με τον αέρα, όπως γύρη, μούχλα, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων κ.ά.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό. Οι σοβαρές κρίσεις άσθματος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της Mayo Clinic, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. «Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε τι πρέπει να κάνετε όταν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν. Τα σημάδια επείγοντος άσθματος περιλαμβάνουν»:

n Ταχεία επιδείνωση της δύσπνοιας ή του συριγμού.

n Καμία βελτίωση ακόμη και μετά τη χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων ταχείας ανακούφισης.

n Δύσπνοια όταν κάνετε ελάχιστη σωματική δραστηριότητα.

Related Posts