Οι ναυτιλιακές εταιρείες – γίγαντες στον κλάδο των τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γίνονται ακόμη μεγαλύτερες καθώς από μήνα σε μήνα αυξάνουν το μερίδιό τους στον παγκόσμιο στόλο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης η μεγαλύτερη εξ αυτών, η MSC του Τζιανλουίτζι Απόντε, αυξάνει ακόμη περισσότερο τη μεταφορική της ικανότητα και στις αρχές Ιουλίου έφτασε να ελέγχει το 20% του παγκοσμίου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner οι δέκα μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ελέγχουν την 1η Ιουλίου το 84,5% του παγκοσμίου στόλου όταν έναν μήνα νωρίτερα ήλεγχαν το 83,9%. Τον ίδιο διάστημα η MSC αύξησε τον στόλο της στα 5.979.659 teu και έφτασε να ελέγχει το 20% του παγκοσμίου στόλου.

Ο στόλος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο πλησιάζει γρήγορα το επόμενο ορόσημο μεταφορικής ικανότητας που είναι το όριο των 6 εκατ. teu, αναφέρει η Alphaliner. Η εξέλιξη έγινε δυνατή μέσα από ένα κρεσέντο αγορών second hand πλοίων αλλά και νέων ναυπηγήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MSC έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα μεταξύ όλων των εταιρειών (πάνω από 1,25 εκατ. teu) όταν το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα είναι της γαλλικής ναυτιλιακής CMA CGM που φτάνει το 1,1 εκατ. teu. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιο της στον παγκόσμιο στόλο.

Η Alphaliner αναμένει ότι ο στόλος της MSC θα ξεπεράσει το 20% της αγοράς πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μετά την παράδοση του «MSC Nicole X» (κατασκευής 2000) χωρητικότητας 9.600 teu.

Το πλοίο είναι το πρώην «AP Moller-Maersk», ένα από τα 10 αδελφά πλοία χωρητικότητας 9.600-teu δανικής κατασκευής που απέκτησε η MSC από την δανική εταιρεία Maersk, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ναυτιλιακών εταιρειών και τον τελευταίο μήνα το μερίδιο της υποχώρησε από το 14,5% στο 14,4%.

Οι πρόσφατες αγορές

Σύμφωνα με την Alphaliner η MSC έχει αγοράσει και άλλα πλοία από την Maersk. Στις πιο πρόσφατες αγορές περιλαμβάνεται το «Maersk Bentonville» χωρητικότητας 4.504 teu (κατασκευής 2006), το οποίο έρχεται να προστεθεί σε τρία αδελφά πλοία που έχει ήδη αγοράσει η MSC από τον δανό αντίπαλό της. Η Alphaliner πιστεύει ότι η MSC ενδέχεται επίσης να έχει αγοράσει άλλα τρία πλοία της σειράς των επτά πλοίων, τα «Maersk Baltimore» 4.504 teu, «Maersk Boston» (και τα δύο κατασκευής 2006) και «Maersk Brownsville» (κατασκευής 2007). H τεράστια ανάπτυξη της MSC σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να λειτουργεί αυτόνομες υπηρεσίες μεταφορέα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι συμμαχίες ναυτιλίας γραμμών, αναφέρει η Alphaliner. Αυτό θα γίνει πιο εμφανές προς το τέλος του έτους, όταν η MSC και η Maersk διαλύσουν τη συμμαχία 2M, και η Maersk θα ενωθεί με τη Hapag-Lloyd για να σχηματίσει την Gemini στις αρχές του 2025.

H νέα συμμαχία θα ελέγχει έναν στόλο που θα βρίσκεται σε σύνολο λίγο ψηλότερα από τον στόλο της MSC καθώς η Maersk ελέγχει έναν στόλο μεταφορικής ικανότητας 4.324.796 teu (14,4% μερίδιο) και η Hapag Lloyd που είναι βρίσκεται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ελέγχει έναν στόλο  2.150.023 teu (7,2% μερίδιο). Να σημειωθεί ότι στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η γαλλική CMS CGM με έναν στόλο 3745.144 teu (μερίδιο αγοράς 12,5%) και στην τέταρτη θέση η κινεζική Cosco με έναν στόλο 3.228.681 (10,8% μερίδιο).

Η αύξηση του στόλου της MSC ήταν δραματική τα τελευταία χρόνια. Συγκριτικά, η εταιρεία χρειάστηκε 37 χρόνια για να φτάσει σε χωρητικότητα στόλου 1 εκατ. teu το 2007, περνώντας το όριο των 2 εκατ. teu τον Ιούλιο του 2011 και 3 εκατ. teu τον Μάιο του 2017, αναφέρει η Alphaliner. Ο στόλος της εταιρείας έφτασε τα 4 εκατ. teu τον Ιούλιο του 2021, προτού ξεπεράσει τη Maersk ως η μεγαλύτερη μεταφορική εταιρεία στον κόσμο έξι μήνες αργότερα.

Related Posts