Με τα μάτια στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται οι αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν δυνητικά και την Ελλάδα, την ώρα που οι κάλπες αυξάνουν συνεχώς το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη. Ολες τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε αναταραχή στις αγορές κρατικού χρέους της ζώνης του ευρώ, με τις αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας να ακολουθούν ανοδική πορεία και τις τιμές τους να πέφτουν καθώς εκδηλώθηκαν αυξημένες πωλήσεις από μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας με δεκαετή διάρκεια έκλεισαν την Παρασκευή στο 3,29% καταγράφοντας αύξηση 16 μονάδων βάσης μέσα σε διάστημα μηνός. Οι αποδόσεις στα αντίστοιχα ομόλογα αναφοράς της Γερμανίας (Bund) διαμορφώθηκαν στο 2,49% με υποχώρηση 17 μονάδων βάσης το ίδιο διάστημα. Αυτό ανέβασε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο αποδόσεις (spread) στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 3,73% καταγράφοντας αύξηση 7 μονάδων βάσης σε διάστημα μήνα. Η χώρα μας, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, ανήκει στις πιο ευάλωτες χώρες λόγω του αυξημένου δημόσιους χρέους που το 2023 ανήλθε σε 161,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ και το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 152,7%.

Η θέση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων μελών της κεντρικής τράπεζας – που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο θέρετρο της Σίντρα στην Πορτογαλία – μόνο εύκολη δεν θα είναι εάν εκδηλωθεί αναταραχή στις αγορές χρέους με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία.

Η Γερμανία

Είναι ενδεικτικό ότι τα σενάρια που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρεμβαίνει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία πυροδοτήσει νέο ξεπούλημα στα γαλλικά ομόλογα είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση από τη Γερμανία από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε προειδοποιήσει ότι μία τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να αντιτίθεται στους υπάρχοντες κανόνες. «Μια ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ θα εγείρει ορισμένα οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα» είπε ο Λίντνερ κληθείς να σχολιάσει ένα τέτοιο σενάριο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο.

Επίσης ανέφερε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομική καταστροφή εάν οι εκλογές φέρουν κυβέρνηση που θα αυξήσει το μεγάλο χρέος της χώρας. «Μια τραγωδία θα μπορούσε να απειλήσει τους Γάλλους» είπε ο Λίντνερ όταν ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν μια νέα κυβέρνηση αυξήσει περισσότερο το χρέος.

Οι οίκοι

Διεθνείς οίκοι όπως η Citi σηματοδοτούν ότι οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας έχουν ήδη προκαλέσει αναταραχές στις αγορές όπως αυτές εκφράζονται με την αύξηση στο ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας. Ηδη πριν από τις εκλογές οι αγορές ομολόγων ανησυχούσαν για τα σχέδια φόρων και δαπανών του δεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν αλλά και του αριστερού συνασπισμού Nouveau Front Populaire. Οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι εάν κάποιο από τα κόμματα αυτά κερδίσει πλειοψηφία και προωθήσει τις οικονομικές προτάσεις, τότε η κατάσταση στις αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κρίση χρέους.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) από την πλευρά της προειδοποιεί πως οι χώρες με μεγαλύτερα χρέη είναι πιο ευάλωτες σε συνθήκες αγοράς όπου μπορεί να πληγεί η εμπιστοσύνη. Στην ετήσια οικονομική της έκθεση η BIS ανέφερε ότι οι χώρες των οποίων οι διογκωμένες δημοσιονομικές θέσεις αυξάνονται περαιτέρω από υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Related Posts