Η Gazprom είναι απίθανο να ανακτήσει για τουλάχιστον μια δεκαετία τις πωλήσεις φυσικού αερίου που χάθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε για την εταιρεία την οποία επικαλούνται οι «Financial Times».

Οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Ευρώπη θα διαμορφώνονται ετησίως έως το 2035 κατά μέσο όρο σε 50 με 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο των προπολεμικών επιπέδων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Gazprom ελπίζει ότι ο νέος αγωγός προς την Κίνα μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να αναπληρώσει τους χαμένους ευρωπαϊκούς όγκους εξαγωγών, αλλά η μεταφορική του ικανότητα θα είναι μόνο 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και οι τιμές που δίνει το Πεκίνο θα είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι οι τιμές στην Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Οι κύριες συνέπειες των κυρώσεων για την Gazprom και την ενεργειακή βιομηχανία είναι η συρρίκνωση του όγκου των εξαγωγών, οι οποίοι δεν θα αποκατασταθούν στο επίπεδο του 2020 νωρίτερα από το 2035» έγραψαν οι συντάκτες του έκθεσης όπως αναφέρεται.

Οπως αναφέρουν οι «FT», «η έκθεση 151 σελίδων, που ανατέθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας και συντάχθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, είναι από τις πιο ειλικρινείς αναγνωρίσεις μέχρι τώρα για το πώς οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας έχουν βλάψει την Gazprom και τον ευρύτερο ρωσικό ενεργειακό τομέα».

Related Posts