Η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε στρατηγικό σχεδιασμό για την εξέλιξη τεχνολογιών παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ώστε να μη μείνει πίσω στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεσή της για την ΑΙ η QuantumBlack AI της McKinsey.

Η χώρα μας βρίσκεται προς το παρόν πιο πίσω από τον μέσο όρο όσον αφορά την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών ΑΙ, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά μπροστά όσον αφορά θέματα ταλέντων και έρευνας. Για τον λόγο αυτόν δημιουργείται τώρα ευκαιρία να υπάρξει συνολική προσπάθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα αυτά, τα οποία διαφορετικά θα φύγουν για το εξωτερικό. Επιπλέον, η ανάγκη για τέτοιο στρατηγικό σχεδιασμό προβάλλει τόσο για λόγους ανάπτυξης της σχετικής τεχνολογίας σε βάθος χρόνου όσο και για να επωφεληθούν οι εγχώριες επιχειρήσεις – οι οποίες εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον ήδη για την ΑΙ. Σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη το 72% των επιχειρήσεων υιοθετεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, δείχνει η έκθεση. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν από την McKinsey στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις τεχνολογίες ΑΙ που αναπτύσσει η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της QuantumBlack. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McKinsey & Company Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Τσόπελας, ο managing partner του γραφείου της McKinsey στην Αθήνα Λευτέρης Χαραλάμπους και ο partner της McKinsey, επικεφαλής της QuantumBlack, Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος.

Οι πέντε τομείς στους οποίους αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο παγκοσμίως η διείσδυση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτοί της τεχνολογίας και πληροφορικών συστημάτων, της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών, των επιστημών υγείας και του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.

Πολλοί από αυτούς τους τομείς είναι ενεργοί και στον ελληνικό χώρο, γεγονός ελπιδοφόρο για τον συνολικό πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εγχώρια οικονομία, εκτιμούν η McKinsey και η QuantumBlack.

Η παγκόσμια θέση

Οπως δείχνουν τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Ελλάδα ξεκινά από σχετικά αδύναμη θέση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και θα χρειαστεί να αυξήσει τις στρατηγικές προσπάθειές της, να επενδύσει σε ικανότητες και καινοτομία προκειμένου να επωφεληθεί από τις οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργεί η ΑΙ.

Στη χώρα μας εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος φόβος για απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της ΑΙ με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται κοντά στο 25%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε έντεκα συνολικά χώρες.

Related Posts