Υγεία

Οι ειδικοί συνιστούν: Αυτά είναι τα φρούτα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή

Υπάρχουν φρούτα που έχουν υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση.

H κατανάλωση φρούτων αποτελεί ένα από τα θεμέλια μιας υγιεινής διατροφής. Κάθε φρούτο έχει θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να έχουμε μια καλύτερη συνολική υγεία, αλλά τι θα γινόταν αν ήταν επίσης αντιφλεγμονώδη; Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συνέταξαν έναν κατάλογο με τα πιο συνιστώμενα φρούτα για την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσουμε μια σειρά από συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα και να έχουμε λιγότερες φλεγμονές.

Η πρώτη από αυτές είναι, εκτός από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας και συμπεριλαμβάνοντας πάντα τρόφιμα που έχουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση, να είστε δραστήριοι. Η αερόβια άσκηση μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής, αλλά το ίδιο ισχύει και για την προπόνηση δύναμης.

Μια άλλη συμβουλή των ειδικών του πανεπιστημίου είναι ο έλεγχος του βάρους, για τον οποίο είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να εξαλειφθεί ή να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης από τη διατροφή.

Ο περισσότερος και καλύτερος ύπνος είναι μια άλλη από τις συστάσεις του Χάρβαρντ. Ο ανεπαρκής ύπνος απορροφά την ενέργεια και την ενεργητικότητα αλλά και αυξάνει τη φλεγμονή. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας, καθώς με τον τρόπο αυτό “μειώνονται δραματικά τα επίπεδα φλεγμονής μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, όπως και η διακοπή του αλκοόλ”. Αυτή η συνήθεια είναι επίσης επιβλαβής για τον οργανισμό και είναι προφλεγμονώδης.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν το άγχος ως έναν άλλο παράγοντα που επηρεάζει τη φλεγμονή. “Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φλεγμονής και μπορεί επίσης να προκαλέσει την έξαρση προβλημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου”, λένε οι ειδικοί του Χάρβαρντ.

Τα πιο αντιφλεγμονώδη φρούτα

Μεταξύ των φρούτων που έχουν τη μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση, οι ειδικοί του Χάρβαρντ επισημαίνουν τα εξής:

Κόκκινα ή άγρια μούρα. Από τις φράουλες και τα βατόμουρα μέχρι τα μύρτιλλα, τα φρούτα αυτά είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μαζί με τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, τα μούρα “διαθέτουν φυτοχημικές χρωστικές ουσίες φυτικής προέλευσης, όπως οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα οφέλη τους για την υγεία”. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τους “με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη”.

Μήλα. Μια μελέτη σε σχεδόν 35.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων, μαζί με τα αχλάδια, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Τα αστρικά συστατικά των μήλων (φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη και πολυφαινόλες) έχουν συσχετιστεί, κυρίως σε μελέτες σε ζώα, με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και αύξηση των ωφέλιμων μικροβίων στο έντερο.

Κεράσια. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και μια ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που σχετίζονται με τα χρώματά τους. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι “τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τον πόνο και τη δυσφορία μετά την άσκηση, καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων στα κεράσια, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτά τα οφέλη”.

Όξινα φρούτα. Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β, χαλκό και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αν και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, “υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με τα εσπεριδοειδή, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή έχουν συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις”.

Ρόδια. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και K, κάλιο, φυτικές ίνες και ισχυρά φυτοχημικά όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα οφέλη…

Σταφύλια. Αυτά τα ζουμερά φρούτα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ και ισχυρά φυτοχημικά που είναι αντιφλεγμονώδη.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Source

Related Posts