Η κορυφαία σε πωλήσεις γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen επενδύει 5 δισ. δολάρια σε κοινή εταιρεία που συστήνει με την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) Rivian με στόχο να ανταγωνιστεί πιο έντονα την Tesla στις πωλήσεις των EV. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία κοινής επενδυτικής εταιρείας joint venture, την οποία θα ελέγχουν από κοινού και με ίσα μερίδια οι δύο πλευρές, η οποία θα έχει στόχο την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και ειδικού λογισμικού για αυτά. Με τον τρόπο αυτό η Rivian αποκτά ζεστό ρευστό και πρόσβαση σε νέες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας όπου δραστηριοποιείται η VW.

Οι μετοχές της Rivian σημείωσαν άνοδο έως 50% αμέσως μετά την ανακοίνωση. Η μεγάλη αυτή επένδυση πραγματοποιείται την ώρα που ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Νεοσύστατες εταιρείες όπως η Rivian αλλά και ηγέτες της αγοράς όπως η VW βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης στα ηλεκτρικά μοντέλα και περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων που κάνουν πιο δύσκολες τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτεί η αναδιάρθρωση του κλάδου και η στροφή προς τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Την ώρα που εταιρείες όπως η Rivian και η Tesla έχουν ξεκινήσει από λευκό χαρτί για την ανάπτυξη των δικών τους μοντέλων, οι παραδοσιακές εταιρείες τώρα κάνουν προσπάθειες να αναπτύξουν νέα εξειδικευμένα τμήματα που αφορούν κρίσιμα στάδια της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, όπως είναι το ειδικό λογισμικό που απαιτείται για τη διαχείριση μπαταριών και άλλων λειτουργιών.

Η επένδυση του ομίλου VW θα παράσχει στη Rivian την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη λιγότερο ακριβών και μικρότερων μοντέλων (SUV) με την ονομασία R2, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2026. Επίσης θα συμβάλει στην εξέλιξη των νέων μοντέλων crossover R3, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Rivian, RJ Scaringe. Επιπλέον, η συνεργασία θα επιτρέψει στη Rivian να μειώσει το λειτουργικό της κόστος αξιοποιώντας μεγάλους όγκους προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τσιπ και εξαρτημάτων, προσέθεσε.

Με βάση τη συμφωνία η Rivian θα δώσει άδεια στην κοινή εταιρεία joint venture (JV) για να χρησιμοποιεί όλα τα πνευματικά της δικαιώματα. Το νέο μοντέλο R2 θα είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιεί λογισμικό από την κοινή εταιρεία JV. Τη συνέχεια θα ακολουθήσουν στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών και οχήματα του ομίλου Volkswagen, περιλαμβανομένων και των Audi, Porsche, Lamborghini και Bentley.

Related Posts