Αν και ένα σνακ πριν τον ύπνο είναι συνήθως αβλαβές, το να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι μπορεί να είναι επιζήμιο για την ποιότητα του ύπνου σας και τη γενική υγεία σας.

Όταν πηγαίνετε για ύπνο, το σώμα σας επικεντρώνεται στην ξεκούραση και την αποκατάσταση, όχι στην πέψη. Το να τρώτε ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει την πεπτική διαδικασία, οδηγώντας σε δυσφορία, προβλήματα στο στομάχι και σε κίνδυνο του μεταβολισμού.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε σχετικές καταστάσεις υγείας.

Επίσης αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος του γεύματος. Τα μεγαλύτερα γεύματα είναι γενικά πιο δύσκολο να τα επεξεργαστεί το πεπτικό σύστημα, ειδικά σε ξαπλωμένη θέση.

Κίνδυνοι για την υγεία από το φαγητό πριν τον ύπνο

Το να πάτε για ύπνο μετά από ένα σνακ δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά ο ύπνος μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, ειδικά για άτομα με παθήσεις όπως διαφραγματοκήλη, παχυσαρκία και υπνική άπνοια.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

  • Δυσπεψία και παλινδρόμηση οξέος: Μια ξαπλωμένη θέση καθιστά δυνατή την ανύψωση του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο, συμβάλλοντας στη δυσπεψία ή στην παλινδρόμηση οξέος.
  • Διαταραχές ύπνου: Εάν εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος, η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Το να τρώτε ένα βαρύ γεύμα ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να κάνει τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί και πιθανώς να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας υψηλότερα από ό,τι είναι η βέλτιστη για τον ύπνο.

Πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πριν κοιμηθείτε

Το πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πριν τον ύπνο εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να φάτε. Τα διαφορετικά τρόφιμα και ποτά χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να περάσουν από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Τα διαυγή υγρά όπως το νερό και ο χυμός περνούν από το στομάχι πιο γρήγορα. Τα πλήρη υγρά, όπως τα σέικ πρωτεΐνης και ο καφές με κρέμα, θα διαρκέσουν περισσότερο. Τα στερεά τρόφιμα, ειδικά τα πλούσια σε λιπαρά, είναι τα πιο αργά στην πέψη.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την κατανάλωση υγρών και τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση στερεών τροφών πριν πέσετε για ύπνο. Αυτή η αναμονή δύο έως τριών ωρών δίνει στο πεπτικό σας σύστημα αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί ένα γεύμα αποτελεσματικά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος ή δυσπεψία.

Τι γίνεται αν πρέπει να φάτε πριν κοιμηθείτε

Εάν η δουλειά ή ο προγραμματισμός σας αναγκάζουν να φάτε ένα γεύμα αργά το βράδυ και να κοιμηθείτε λίγο μετά, κρατήστε το ελαφρύ και απλό. Τα μικρότερα γεύματα είναι τα καλύτερα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να διαταθούν το στομάχι και είναι πιο εύκολο να χωνευτούν.

Προτείνω να επιλέγετε εύπεπτες τροφές, όπως άπαχες πρωτεΐνες (ψητό κοτόπουλο, ψάρι και γαλοπούλα), καθώς και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Προσπαθήστε να αποφύγετε φαγητά που είναι βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παλινδρόμηση οξέος, τη δυσπεψία και την ενόχληση.

Το πόσιμο νερό μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη, αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση (για να μην αναφέρουμε ότι σας κάνει να πηγαίνετε στο μπάνιο στη μέση της νύχτας).

Επίσης καλό είναι, αν μπορείτε, να μείνετε όρθιοι για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε παλινδρόμηση οξέος όταν πηγαίνετε για ύπνο.

Τέλος λίγη ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως μια σύντομη βόλτα, μπορεί επίσης να βοηθήσει την πέψη.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Source

Related Posts