Ενα κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην αξιωματούχους των SS τη δεκαετία του 1950, και θεωρείται σήμερα ως «η φωνή του Πούτιν στην Αυστρία», το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ, αναδείχθηκε χθες ως η ισχυρότερη δύναμη στην Αυστρία, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ποσοστό 25,5%, έναντι 24,7% του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (OVP), 23,3% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO), 10,9% των Πρασίνων και 10,1% των φιλελεύθερων NEOS. Είναι η πρώτη φορά που η Ακροδεξιά κερδίζει εκλογές στην Αυστρία. Και οι ευρωεκλογές θεωρούνταν σε έναν βαθμό μια πρόβα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα το φθινόπωρο – που σημαίνει ότι ο Κικλ μπορεί κάλλιστα να γίνει ο επόμενος καγκελάριος.

Βέλγιο

Γκρίζα τα αποτελέσματα της τριπλής κάλπης

Στην παραίτηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρο κατέληξαν οι τριπλές κάλπες που στήθηκαν χθες στο Βέλγιο – για τις ευρωεκλογές, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς και περιφερειακές κυβερνήσεις. Οι δημοσκόποι προέβλεπαν μια «μαύρη Κυριακή» εκτιμώντας ότι το ακροδεξιό Vlaams Belang θα μπορούσε να έρθει πρώτο κόμμα. Αλλά τα αποτελέσματα μοιάζουν περισσότερο γκρίζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Vlaams Belang ήρθε μεν οριακά πρώτο στις ευρωεκλογές, αλλά το εθνικιστικό κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα τόσο στη Φλάνδρα όσο και στο κοινοβούλιο του Βελγίου. Η βραδιά ήταν όμως ιδιαίτερα δύσκολη για τους Φιλελεύθερους του ντε Κρο – που σημαίνει ότι το Βέλγιο μπορεί προσεχώς να σπάσει το ρεκόρ που κατέχει στη διάρκεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Βουλγαρία

Πολιτικό comeback

του Μπόικο Μπορίσοφ

Διπλές κάλπες στήθηκαν στη Βουλγαρία: παράλληλα με τις ευρωεκλογές, διεξήχθησαν και οι έκτες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων τριών χρόνων. Τα προγνωστικά μιλούσαν για «πολιτικό comeback» του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ – αλλά και συνέχιση της πολιτικής αστάθειας. Οι εκτιμήσεις ήθελαν το GERB να έρχεται πρώτο με 26,2% στις ευρωεκλογές και 26,5% στις βουλευτικές εκλογές έναντι 15,7% και 15,1% αντίστοιχα υπέρ της δεξιάς φιλελεύθερης συμμαχίας PP-DP. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε το 15,4% που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές το φιλορωσικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα «Αναγέννηση»: ο ηγέτης του, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, φιλοδοξεί να ιδρύσει μετεκλογικά από κοινού με τη γερμανική AfD νέα (ακροδεξιά) ευρωομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο – που σύμφωνα με το Politico, έχει αποκτήσει ήδη το παρατσούκλι «ομάδα των χούλιγκαν».

Δανία

Η έκπληξη ήρθε από την Πράσινη Αριστερά

Μπορεί η επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη η Μέτε Φρεντέρικσεν να προκάλεσε σοκ και ένα κύμα αλληλεγγύης υπέρ της, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της ωστόσο ήρθε χθες δεύτερο στις ευρωεκλογές, με 15,4%, ενώ το έτερο μεγάλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Venstre (Φιλελεύθεροι), κατετάγη τρίτο με 13,9%. Την έκπληξη έκανε, κατακτώντας την πρώτη θέση, με 18,4% η αντιπολιτευόμενη Πράσινη Αριστερά. Δανοί παρατηρητές περιέγραφαν τα αποτελέσματα ως ένα μεγάλο πλήγμα για τη Φρεντέρικσεν – «εφιάλτη των Σοσιαλδημοκρατών» τα αποκάλεσε μία σχολιάστρια του δανικού δικτύου DR. Γιατί οι ευρωεκλογές είχαν χαρακτηριστεί ως ένα δημοψήφισμα για την ίδια τη Φρεντέρικσεν και την απόφασή της να μετακινήσει δεξιότερα το κόμμα της τα τελευταία χρόνια.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Νικητές από

την αντιπολίτευση

Το κεντροδεξιό κόμμα Isamaa της Εσθονίας, του οποίου ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου και είναι επί του παρόντος στην αντιπολίτευση, αναδείχθηκε νικητής, παίρνοντας δύο από τις επτά έδρες της Εσθονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κέρδισε 78.000 ψήφους, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ERR. Επίσης, δύο έδρες έχει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ομως το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας υπέστη πλήγμα και κέρδισε μόνο μία έδρα αυτή τη φορά, σε σχέση με τις δύο έδρες που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια. Μιλώντας πριν βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών, η Κάλας επέμεινε ότι η πρωθυπουργία της δεν θα επηρεαστεί λέγοντας: «Δεν είμαι υποψήφια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Το Κόμμα του Κέντρου που συνδέεται με το Renew, καθώς και το ακροδεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μέρος της ομάδας ID, διατηρούν το καθένα από μία έδρα.

 ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Τους ένοιαζαν πιο πολύ οι τοπικές κάλπες

 Οι Ιρλανδοί μπορεί να ψήφισαν από τους πρώτους για τις ευρωεκλογές, αλλά πήγαν στις κάλπες και για τις τοπικές εκλογές – που μάλλον τους ενδιέφεραν περισσότερο. Γι’ αυτό ακριβώς θα γίνει πρώτα η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις 949 έδρες των δημοτικών και κομητειακών συμβουλίων και κατόπιν για τις 14 έδρες της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως ορισμένες τάσεις διαφάνηκαν νωρίς, με τα δύο μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το Fine Gael και το Fianna Fáil, να δίνουν μάχη για την πρώτη θέση. Το Σιν Φέιν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν κατάφερε να κάνει την καλή εμφάνιση που ήλπιζε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι πιθανή η είσοδος στην Ευρωβουλή ενός δημοφιλούς ραδιοφωνικού παραγωγού που έθεσε έντονα το Μεταναστευτικό.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή

Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς έρχεται πρώτο, εξασφαλίζοντας 33,74% των ψήφων και 6 έδρες στην Κροατία, ενώ ο συνασπισμός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ακολουθεί με ποσοστό 27,81% και 4 έδρες. Από μια έδρα φαίνεται να κερδίζουν οι Πράσινοι και το εθνικιστικό, λαϊκιστικό Κίνημα της Πατρίδας, το οποίο δημιούργησε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια ο τραγουδιστής Μιροσλάβ Σκόρο. Η συμμετοχή κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα – χαρακτηριστικά χθες το μεσημέρι είχε ψηφίσει μόλις το 7%, σε σύγκριση με το 9% την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές. Στην Κροατία, 23 κόμματα και δύο ανεξάρτητες λίστες – με συνολικά 300 υποψηφίους – ανταγωνίστηκαν για τις 12 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΛΕΤΟΝΙΑ

«Μην πάτε σε πάρτι, αλλά στις κάλπες»

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Ενότητας της πρωθυπουργού Εβίκα Σιλίνια και του επιτρόπου Βάλντις Ντομπρόβσκις και η δεξιά Εθνική Συμμαχία κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους για το Ευρωκοινοβούλιο στη Λετονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις 9 έδρες της χώρας. Αυτά τα δύο κόμματα θα λάβουν από δύο έδρες ενώ οι υπόλοιπες θα μοιραστούν σε πέντε μικρότερα κόμματα. Ο φιλορώσος πολιτικός Νιλς Ουσάκοφς διατηρεί την έδρα του, που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την ασυλία που χρειάζεται για να αποφύγει πολλές δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη χώρα του για τη συμπεριφορά του ως δημάρχου της πρωτεύουσας. Ο διάδοχός του Μάρτιν Στακίς θα εισέλθει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους πράσινους Προοδευτικούς.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Βασικό ζήτημα

η αμυντική πολιτική

Το κορυφαίο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για το Ευρωκοινοβούλιο στη Λιθουανία ήταν η νέα θέση επιτρόπου για την Αμυνα, που αναμένεται να δημιουργηθεί στην Κομισιόν – κυρίως λόγω της ρωσικής απειλής. Τα περισσότερα κόμματα συμφώνησαν, όμως εκεί όπου διχάστηκαν ήταν το πόση εξουσία θα έπρεπε να έχει ένας τέτοιος επίτροπος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν τρεις έδρες, ενώ οι σύμμαχοί τους στην κυβέρνηση, το Κόμμα της Ελευθερίας και το Κίνημα Φιλελεύθερων, αναμένεται να κερδίσουν μία έδρα έκαστο, όπως και άλλα 4 κόμματα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να πάρει άλλες δύο έδρες από τις 11 που έχει η Λιθουανία. Οσο για τη συμμετοχή, δεν ξεπέρασε το 28% – ήταν καλύτερο όμως από το 21% στις εκλογές

του 2009.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Αμετάβλητη σχετικά

η ισορροπία δυνάμεων

Τα αποτελέσματα για το Μεγάλο Δουκάτο διατηρούν την ισορροπία δυνάμεων σχετικά αμετάβλητη, με πολλούς ευρωβουλευτές από την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο να επιστρέφουν στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ανζέλ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διατήρησε τη θέση του, όπως και ο Σαρλ Γκερέν του Renew και η Τίλι Μετζ των Πρασίνων. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα καλωσορίσει επίσης ξανά την Ιζαμπέλ Βίζελερ-Λίμα και τον νέο συνάδελφό της στην ΕΕ Κριστόφ Χάνσεν. Το Κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών κέρδισε αναπάντεχα μία έδρα, στέλνοντας τον Φερνάντ Καρτάιζερ στην επόμενη ολομέλεια. Οπως σε πολλές χώρες, η γεωγραφία επηρέασε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων. Στην πρωτεύουσα η εκστρατεία επικεντρώθηκε στον πόλεμο, ενώ οι ψηφοφόροι στον αγροτικό βορρά ενδιαφέρθηκαν κυρίως στο πώς η Ενωση επηρεάζει με τις αποφάσεις της την καθημερινότητά τους.

Μάλτα

Αναμέτρηση

μεταξύ προσώπων

Οι ευρωεκλογές αυτές θεωρήθηκαν μια αναμέτρηση μεταξύ προσώπων. Το διακύβευμα της ευρωκάλπης θα κρινόταν δηλαδή από τις επιδόσεις του νυν πρωθυπουργού του Εργατικού Κόμματος Ρόμπερτ Αμπελα, μετρώντας ως δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του και την ενίσχυση του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με στήριξη στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Επί συνόλου 6 εδρών, Εργατικό Κόμμα και Εθνικιστικό λαμβάνουν από 3 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019, το Εργατικό Κόμμα έχασε μία έδρα που κέρδισε το Εθνικιστικό. Τις τελευταίες μέρες ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε και στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ (Εργατικός), που όμως δεν κατάφερε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Ολλανδία

Επτά έδρες για

το κόμμα του Βίλντερς

Η εσωτερική πολιτική κυριάρχησε στην ολλανδική ψήφο για το Ευρωκοινοβούλιο. Επαληθεύοντας τα exit polls, το αντιμεταναστευτικό κόμμα του εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε 7 έδρες (χωρίς να διαθέτει καμία στην προηγούμενη Ευρωβουλή) κεφαλαιοποιώντας τη νίκη που κατέκτησε στις περσινές εθνικές εκλογές, αν και χρειάστηκαν έξι μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης. Μόλις μία έδρα περισσότερη εξασφάλισε η συμμαχία Σοσιαλιστών Δημοκρατών και Πρασίνων. Τέσσερις έδρες οι φιλελεύθεροι συντηρητικοί του VVD, από τρεις οι χριστιανοδημοκράτες (CDA), οι φιλελεύθεροι – προοδευτικοί D66, δύο έδρες το κίνημα των αγροτών BBB και από μία έδρα τα Volt (φιλελεύθεροι), PvdD (κόμμα για τα δικαιώματα των ζώων), NSC (για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο) και SGP (συντηρητικό καλβινιστικό κόμμα).

Πολωνία

Επικράτησε

το κόμμα του Τουσκ

Στην Πολωνία αναμετρήθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ντόναλντ Τουσκ (Civil Coalition) με το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Τα κόμματα προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους εστιάζοντας σε ξεκάθαρες θέσεις και σχηματίζοντας στρατόπεδα υπέρ της ΕΕ ή υπέρ του ευρωσκεπτικισμού. Το κεντρώο φιλευρωπαϊκό κόμμα του Τουσκ επικράτησε με 38,2% και 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα exit poll. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το εθνικιστικό, λαϊκιστικό κόμμα που βρισκόταν επί οκτώ χρόνια στην εξουσία, με 33,9% των ψήφων και 19 έδρες. Η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική Konfederacja (Συνομοσπονδία) εξασφαλίζει 6 έδρες. Θέματα εθνικής κυριαρχίας και κράτους δικαίου βρέθηκαν στην ατζέντα καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επ’ αυτών έντονες συγκρούσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

Ρουμανία

Το ενδιαφέρον

στην Αυτοδιοίκηση

Τοπικές εκλογές διεξήχθησαν την ίδια ημέρα με την ψηφοφορία για την ΕΕ στη Ρουμανία, γεγονός που έκανε τα ζητήματα που σχετίζονται με τις Βρυξέλλες να παραγκωνιστούν καθώς οι ψηφοφόροι εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε θέματα όπως η στεγαστική κρίση και η διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), μετέχουν σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό και εξασφάλισαν 22 έδρες έχοντας κοινούς υποψηφίους. Με έναν πόλεμο να μαίνεται κοντά στα σύνορα της χώρας η διασφάλιση της σταθερότητας ήταν ζητούμενο. Το Renewing Romania’s European Project (REPER) έχασε 5 έδρες και η Συμμαχία Ενότητας των Ρουμάνων (AUR) κέρδισε 4.

Σλοβακία

Στη σκιά της απόπειρας κατά Φίτσο

Οι εκλογές στη Σλοβακία επισκιάστηκαν από την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, τον περασμένο μήνα. Μάλιστα ο ίδιος ο Φίτσο, ψήφισε από το νοσοκομείο της Μπρατισλάβας όπου νοσηλεύεται, λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία και ανέβασε στα social media τη σχετική φωτογραφία. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση μετά τη δολοφονική επίθεση εστιάζοντας στη ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου που επιτέθηκε στον λαϊκιστή πολιτικό, απέδωσε καρπούς και αναμενόταν να συγκεντρώσει ψήφο συμπάθειας. Το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα της Σλοβακίας έκανε όμως την έκπληξη και αναδείχθηκε νικητής απέναντι στο φιλορωσικών αποχρώσεων κόμμα Smer-SD.

Σλοβενία

Ευθανασία, κάνναβη και… Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας επιχειρώντας να αποτρέψει ρεκόρ αποχής, διενήργησε παράλληλα με τις ευρωεκλογές τριπλό δημοψήφισμα για κοινωνικά ζητήματα, όπως η ευθανασία και η χρήση κάνναβης. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η Σλοβενία ήταν η χώρα της ΕΕ με την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή. Το κυβερνών Κόμμα Ελευθερίας (GS) στόχευσε στη βελτίωση των στοιχείων επιχειρώντας να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους υποστηρικτές του και εξασφαλίζει 2 έδρες. Το συντηρητικό SDS κέρδισε δύο έδρες κι έχει πλέον 4. Ενα κρίσιμο ζήτημα ήταν το θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης, για το οποίο πιέζει η κυβέρνηση και οι Σλοβένοι με την ψήφο τους θεωρείτο ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να επικροτήσουν ή να απορρίψουν αυτή την επιλογή.

Σουηδία

Βασικό ζήτημα

το Μεταναστευτικό

Το Μεταναστευτικό και η διαχείρισή του ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά την προεκλογική εκστρατεία στη Σουηδία και τα κόμματα αγωνίστηκαν να αναδείξουν τις προθέσεις τους σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Βρυξέλλες να κάνουν λιγότερο ανοιχτά τα σύνορα της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (S) υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραμάτισε ένα από τα μέλη του, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, στον σχεδιασμό των νέων, πιο περιοριστικών πολιτικών για τα σύνορα της ΕΕ και εξασφάλισε 5 έδρες, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες (SD) κέρδισαν 1 έδρα και έχουν 3, ενώ κρίσιμο θεωρείτο το ποσοστό του μικρού, φιλικού προς την ΕΕ Φιλελεύθερου Κόμματος (L) που λαμβάνει μία έδρα.

Τσεχία

Οικολογικά πρότυπα και αυτοκινητοβιομηχανία

Η μετανάστευση θεωρείτο ότι θα καθορίσει τις ισορροπίες για τα μέλη της Ευρωβουλής που προέρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία. Ακροδεξιές ομάδες ανέδειξαν τα προβλήματα από τη μαζική ροή μεταναστών στην ΕΕ, αν και η χώρα δεν πλήττεται άμεσα και ζητούν αναθεώρηση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που εγκρίθηκε χωρίς ακόμη να έχει τεθεί σε ισχύ. Το λαϊκιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπιτς κέρδισε 4 έδρες φθάνοντας τις 7 ενώ δύο έδρες έχασε το Κόμμα των Πειρατών και μία έδρα εξασφάλισε το εθνικιστικό SPD & Trikolora. Θέματα οικολογικών προτύπων κρίνονται επίσης καθοριστικά σε μια χώρα που δίνει βαρύτητα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Φινλανδία

Το κέντρο βάρους

στα γεωπολιτικά

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν ως φαβορί το δεξιό κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο. Το κέντρο βάρους έπεσε σε γεωπολιτικά ζητήματα καθώς η απειλή από τη Ρωσία συνιστά βαθιά ανησυχία της Φινλανδίας. Εξού η αποφασιστική προσέγγιση του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού θεωρήθηκε καθοριστική για να του δώσει την πρωτιά εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αριστερή συμμαχία κέρδισε 2 έδρες ενώ μία έδρα έχασε το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών.

Related Posts