Παρά την εντολή που έλαβε το Ισραήλ την Παρασκευή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, παρά τη διεθνή κατακραυγή την οποία ξεσήκωσε το ισραηλινό πλήγμα που επέφερε, την Κυριακή, τον θάνατο 45 Παλαιστινίων σε καταυλισμό εκτοπισμένων της Ράφας, ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν χθες, για πρώτη φορά, στο κέντρο της πόλης που έχουν σπεύσει να εγκαταλείψουν όπως όπως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι – και σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τέσσερις οβίδες αρμάτων μάχης έπληξαν μία άλλη περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι, στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στη Δυτική Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 ακόμη Παλαιστίνιοι, οι 12 γυναίκες. Αυτή τη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μίλησε για «τραγικό δυστύχημα», ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε το χτύπημα. Η πίεση όμως στην κυβέρνησή του, και η απομόνωση του Ισραήλ, γίνονται όλο και πιο έντονες.

Επίσημη αναγνώριση

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν χθες επισήμως, όπως είχαν ήδη προαναγγείλει, ένα παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορά του χαραγμένα όπως ήταν πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών. Αύξησαν έτσι από 8 σε 10 τα κράτη-μέλη της ΕΕ και από 143 σε 146 τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Οπως ξεκαθάρισαν επανειλημμένως οι ηγέτες τους, το έκαναν «με την ελπίδα της ειρήνης», ώστε να αυξήσουν την πίεση για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, σε ένα πρώτο στάδιο, και μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε δεύτερο. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ, ενός φίλου λαού, με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση», σημείωσε χθες ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, που είναι στα μάτια του και ένα «ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης», αντανακλά «την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους μας της Χαμάς, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών».

Οργισμένη αντίδραση

Το Ισραήλ αντιδρά με οργή, έχει ήδη αποσύρει τους πρεσβευτές του από τη Μαδρίτη, το Οσλο και το Δουβλίνο και έχει ήδη καλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για εξηγήσεις. Εκτοξεύει τα βέλη του πρωτίστως στην Ισπανία: «Είστε συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού», είπε χθες στον Σάντσεθ, μέσω του Χ, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, αντιδρώντας και στη διατήρηση στη θέση της τής ισπανίδας υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης «από το ποτάμι ως τη θάλασσα». Ακόμα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, όμως, η Σλοβενία και η Μάλτα, πιθανόν να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα των τριών χωρών που αναγνώρισαν χθες ένα παλαιστινιακό κράτος – το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζουν επίσης η Βρετανία και η Αυστραλία. Το κοινοβούλιο της Δανίας, από την πλευρά του, καταψήφισε χθες νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό.

Σύμφωνα πάντως με το Politico, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να απευθύνουν στο Ισραήλ ένα τελεσίγραφο: είτε θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που απαιτεί την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στη Ράφα, είτε θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική του σχέση με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, αίσθηση εντός και εκτός του Ισραήλ προκάλεσε έρευνα της βρετανικής «Guardian», σε συνεργασία με τα ισραηλινά περιοδικά «+972» και «Local Call», η οποία αποκάλυψε τον εννιαετή «πόλεμο» που φέρεται ότι διεξήγαγε το Ισραήλ εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης – βάζοντας τις μυστικές υπηρεσίες του να παρακολουθούν, να χακάρουν, να πιέζουν, να συκοφαντούν, ακόμα και να απειλούν ανώτερα στελέχη του σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνές του – και δη την πίεση που είχε ασκήσει προσωπικά στην πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, τη Φατού Μπενσούντα, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, ο Γιόσι Κόεν, απειλώντας σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμα και την οικογένειά της, ώστε να εγκαταλείψει την έρευνά της για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

Για την ιστορία, το 2015, όταν επιβεβαιώθηκε πως η Παλαιστίνη θα εντασσόταν στο ΔΠΔ, αφού αναγνωρίστηκε ως κράτος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Μπενσούντα αποφάσισε να ανοίξει μία προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση εκεί. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ίδια ανακοίνωσε πως είχε βάσιμους λόγους να ξεκινήσει πλήρη ποινική έρευνα, ζήτησε όμως πρώτα από τους δικαστές να επιβεβαιώσουν ότι το ΔΠΔ έχει πράγματι δικαιοδοσία στην Παλαιστίνη. Η πλήρης έρευνα ξεκίνησε τελικά τον Μάρτιο του 2021, λίγους μήνες πριν ολοκληρώσει η Μενσούντα την εννιαετή θητεία της: αυτή η διαδικασία είναι που οδήγησε τον διάδοχό της, τον Καρίμ Καν, να ζητήσει στις 20 Μαΐου την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνάς του, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς.

Related Posts