Σε νέο υψηλό πλέον των 13 ετών, στο υψηλότερο επίπεδο από τη συνεδρίαση της 13ης Απριλίου 2011, βρέθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας (+0,83%), με αποτέλεσμα να σημειώνει σωρευτικά κέρδη 16,21% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 15,711 δισ. ευρώ σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών μετοχών το ίδιο διάστημα. Το θετικό momentum συνεχίζεται, λένε ορισμένοι αναλυτές, ενώ άλλοι θεωρούν πως η αγορά θα συσσωρεύσει δυνάμεις γύρω από τα νέα υψηλά και το επιλεκτικό ενδιαφέρον ελέω των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται θα μπορούσε να στηρίξει τις αξίες των ελληνικών μετοχών. Τα πρώτα στοιχεία από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου (ως την περασμένη Παρασκευή) δείχνουν, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, αύξηση 30% των καθαρών κερδών, στα 1,66 δισ. ευρώ, με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ, +38,4%), καθώς το πρώτο τρίμηνο των τραπεζών έδειξε ανθεκτικότητα στις οργανικές επιδόσεις και διψήφιες αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια. Οπως σημειώνουν αναλυτές, οι τράπεζες για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό στις αρχές του 2027 που προκύπτει από τον δείκτη επιλέξιμων απαιτήσεων χρειάζονται πλέον μόλις 2,1 δισ. ευρώ, ενώ η αναμενόμενη κερδοφορία τους φέτος θα προσεγγίσει τα 3,8 δισ. ευρώ, αμιγώς από οργανική προσπάθεια.

Οι τράπεζες

Για την NBG Securities οι τράπεζες ανακοίνωσαν ένα καλό α΄ τρίμηνο, με τα χαμηλότερα προ προβλέψεων κέρδη να αντικατοπτρίζουν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων με νέες εκταμιεύσεις άνω των 7,5 δισ. ευρώ, σωρευτικά, και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω εκδόσεων MREL. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 11 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, χάρη σε οργανικές δράσεις καθώς και τις πωλήσεις NPEs. Από πλευράς αποτιμήσεων οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) 6,2 φορές και 0,85 φορές τη λογιστική τους αξία (δείκτης P/TBV) για το 2024, έναντι 7,7 φορές και 1,04 φορές, αντίστοιχα, του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Με την επιφύλαξη της έγκρισης του SSM, οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε διανομές μερισμάτων, με την Πειραιώς να διανέμει το 10% των κερδών περίπου (0,06 ευρώ ανά μετοχή με μερισματική απόδοση 1,7%), τη Eurobank το 30% περίπου (0,09 ευρώ ανά μετοχή, μερισματική απόδοση 4,3), την Εθνική το 20%-25% (0,24-0,30 ευρώ με μερισματική απόδοση 2,9% με 3,6%), ενώ η Αlpha Bank αποφάσισε τη διανομή 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback).

Στα 48,5 ευρώ (από 44,5 ευρώ προηγουμένως) αύξησε την τιμή – στόχο για τη Mytilineos η Piraeus Securities, εντασσόμενη στο group των οίκων (Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, Euroxx, Optima, EDISON και Pantelakis) που διατηρούν ήδη τιμή – στόχο για την εν λόγω μετοχή πάνω από τα 45 ευρώ. Η μέση τιμή – στόχος στο σύνολο των αναλυτών διαμορφώνεται στα 47 ευρώ (μεταξύ 46 ευρώ και 50 ευρώ). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 114,14 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 49 μετοχές, 52 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ (+2,53%), Τιτάν (+2,45%), Alpha Bank (+2,43%), Σαράντης (+1,96%) και Lamda Development (+1,93%). Η Aegean Airlines διαπραγματεύτηκε χθες χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι για συνολικά κέρδη EBITDA 1,8 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2024.

Related Posts