Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί από την ομαδική αποστολή email σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, στο οποίο αναφερόταν ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης δέχθηκε πάνω από 100 κλήσεις.

Αμεσα ζητήθηκε να εκκενωθούν τα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές ενώ στα σημεία πήγαν αστυνομικοί για να κάνουν έλεγχο. Οπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για φάρσα, ενώ εκτιμάται ότι η αποστολή των μηνυμάτων έγινε από τη Ρωσία από άτομο που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές άλλων χωρών, όπως στην Κύπρο, για φάρσες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «το μήνυμα εμφαίνεται να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, ενώ η μαζικότητα αποστολής του, ακόμη και σε σχολικές μονάδες οι οποίες σήμερα δεν λειτουργούν, καταδεικνύει ότι σκοπός του μηνύματος είναι η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

»Σε κάθε περίπτωση, από την Ελληνική Αστυνομία υπήρξε άμεση κινητοποίηση ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές μονάδες να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος, ενώ ήδη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του αποστολέα. Η ασφάλεια των πολιτών και ιδίως της μαθητικής κοινότητας αποτελεί κύριο μέλημα και πρώτιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία και προς τον σκοπό αυτόν θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη του δράστη».

Πιθανολογείται πως ο φαρσέρ για τη συγγραφή του μηνύματος χρησιμοποίησε εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης. Mάλιστα δεν αποκλείεται για πρώτη φορά να χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη – ΑΙ – για αυτή τη μαζική αποστολή email.

Related Posts