Πολιτικά

Με την «πλάτη στον τοίχο» από τα μπλόκα των αγροτών ο Μητσοτάκης – Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου την Κυριακή

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 18:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, για τα ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς η κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις από το «κύμα» των κινητοποιήσεων των αγροτών σε όλη τη χώρα και ψάχνει να βρει τρόπους προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμο δρόμων από τα μπλόκα.

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» τα μέτρα στη Θεσσαλία, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη.

Θα συμμετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Θεσσαλοί αγρότες

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και απειλούν με μπλόκα στην Εθνική και στον κόμβο Ε-65.

Τα τρακτέρ συνεχώς αυξάνονται στον Πλατύκαμπο στον κόμβο πριν την ΠΑΘΕ, στον Αλμυρό σε παράδρομο της ΠΑΘΕ, στο Ζάρκο παράπλευρα στην Εθνική Λάρισας- Τρικάλων – Ιωαννίνων και στο Ριζόμυλο στην παλιά ΕΟ Βόλου- Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα πάγια αιτήματά τους ζητούν πλέον να συναντηθούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βλέπουν πως ναυάγησε η συνάντηση που ζητούσαν πριν τις γιορτές με κλιμάκιο υπουργών.

Στη Λαμία, με μπάλες από άχυρο έκλεισαν οι αγρότες την πόρτα του κτιρίου της περιφέρειας, αφού έφτασαν στο κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ τους. Η μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη και αποχώρησαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους και ζητούν λύσεις από την κυβέρνηση

Στις επάλξεις η Δυτική Μακεδονία

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και «απειλούν – όπως λένε – τη βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη, ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη.

Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.

Τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων

Πανηπειρωτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι αγρότες των Ιωαννίνων, της Άρτας ,της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στη συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Ραντεβού στην Agrotica

Οι αγρότες της Επανομής δίνουν ραντεβού στην έκθεση Agrotica, με την αστυνομία να δημιουργεί φραγμό προκειμένου να μην προχωρήσουν προς την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Περαίας.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής από την πλατεία της Επανομής, με στόχο να προσεγγίσουν τον κόμβο αεροδρομίου, ωστόσο η αστυνομία τούς εμπόδισε.

Οι αγρότες καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, να έρθει στην Επανομή προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματά τους.

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη.

Related Posts