Κόσμος

Μακελειό στη Μόσχα: Ο ISIS έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των φερόμενων δραστών

H τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω μιας ανάρτησης του ενημερωτικού της δικτύου, Amaq, στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στη Μόσχα.

«Η επίθεση έρχεται στο πλαίσιο ενός μαινόμενου πολέμου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», ανέφερε τηλεγράφημα του Amaq που επικαλείται πηγές ασφαλείας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδίωκε μια ουκρανική σύνδεση, παρά τις εμφατικές αρνήσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι το Κίεβο είχε οποιαδήποτε σχέση.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ύποπτων ενόπλων που συνδέονται με την επίθεση.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση

Πάντως αν αποδειχθεί ότι είναι ορθός, ο ισχυρισμός ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το ISIS-K, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, θα ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία ή εναντίον της κατά τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ελέγχει την αυθεντικότητα της ανάρτησης μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ανάληψη ευθύνης από τον ISIS.

O ρώσος πρόεδρος, ενημερώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4 που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, ενώ η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης, είχαν “επαφές” στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποίου θα απαντήσει», λέει ειδικός σε θέματα Ρωσίας

Related Posts