Προσέγγιζαν καταστηματάρχες στην περιοχή της Αθήνας, τους προσέφεραν «προστασία» με το αζημίωτο και τους εκβίαζαν, προκειμένου να μη βεβαιώνονται παραβάσεις στις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια ελέγχων: Ετσι δρούσε το οργανωμένο κύκλωμα, στο οποίο είχαν ενεργό ρόλο δημοτικοί υπάλληλοι της Αθήνας. Υστερα από τρεις μήνες, η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας οδήγησε στην εξάρθρωση της σπείρας, με 14 συλλήψεις να πραγματοποιούνται το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, εργαζόμενοι στη  Διεύθυνση Δόμησης καθώς και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων. Ως εγκέφαλοι δε εμφανίζονται μία κάτοικος Αργυρούπολης και ένας κάτοικος Αθηνών.

Βαρύ κατηγορητήριο

Οι συλληφθέντες, επτά άνδρες και επτά γυναίκες, αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο, που αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, δωροδοκία, δωροληψία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και καθήκοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παραβίαση του νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ψευδείς βεβαιώσεις, συνέργεια σε δωροδοκία και σειρά άλλων αδικημάτων. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται ακόμη εννέα δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν βοηθητικό ρόλο στην οργάνωση και πιθανότατα όχι σε συνεχή βάση.

Από την έρευνα προέκυψαν τουλάχιστον 47 περιπτώσεις θυμάτων – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και περιπτέρων – που είχαν πέσει στα δίχτυα της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι ενδεικτικό πως τα ποσά που είχαν αποσπάσει τα μέλη του κυκλώματος εκτιμώνται συνολικά σε 700.000 ευρώ. Κατά τη δράση τους, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, οι δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να πείσουν τους επιχειρηματίες να αποδεχτούν την «προστασία» τους, διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα.

Την ίδια στιγμή, οι εγκέφαλοι του κυκλώματος στρατολογούσαν υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν καίριες θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες επιφορτισμένες με ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών. Οι υπάλληλοι αυτοί παρείχαν στα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης πληροφορίες που αφορούσαν επικείμενους ελέγχους και στη συνέχεια ενημέρωναν και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους καταστηματάρχες, που ήταν πλέον «πελάτες» τους, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι. Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να… βγάζουν από τη μέση όσους υπαλλήλους δεν ήθελαν να έχουν συμμετοχή στο κύκλωμα και εκ των πραγμάτων δημιουργούσαν προβλήματα, επιβάλλοντας τη μετάθεσή τους. Σε ό,τι αφορά την «ταρίφα» που είχαν επιβάλει, αυτή κυμαινόταν από 6.000 ευρώ έως και 16.000 ευρώ ανά έτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα 1.500 ευρώ ετησίως για τα περίπτερα.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων ξεκαθαρίζει πως επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. «Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία, ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

Related Posts