Η διεθνής ένωση των ανεξάρτητων πλοιοκτητών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου Intercargo, με πρόεδρο τον Δημήτρη Φαφαλιό, καταδικάζει την πυραυλική επίθεση στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου KMAX Ruler, χωρητικότητας 91.900 dwt, στο λιμάνι της Οδησσού, η οποία οδήγησε στον θάνατο ενός πλοηγού και στον τραυματισμό τεσσάρων μελών του πληρώματος του πλοίου. Αποτελεί, επισημαίνει η Intercargo, μια έντονη υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η υπόθεση της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτή η επιθετική πράξη, που προκάλεσε απώλεια αθώων ζωών, πρέπει να καταδικαστεί σθεναρά, τονίζει η Intercargo και καλεί τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των ναυτικών.

Αυξημένα κέρδη

Αύξηση εσόδων και κερδών ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 η Euroseas. Η ναυτιλιακή εταιρεία του Αριστείδη Πίττα (φωτ.) ανακοίνωσε έσοδα ύψους 52,3 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι εσόδων 47,7 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 32,1 εκατ. δολ. έναντι 25,2 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Παρά την υψηλότερη κερδοφορία που οφείλεται εν μέρει και σε κέρδη από τη λήξη συμφωνιών χρονοναύλωσης ύψους 16,0 εκατ. δολ., ο Α. Πίττας δήλωσε ότι οι ναύλοι στα containerships μειώνονται, ωστόσο στην κατηγορία των πλοίων που διαχειρίζεται η εταιρεία παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία. Πρόσθεσε ότι μία από τις προκλήσεις στην αγορά είναι η απορρόφηση του μεγάλου βιβλίου παραγγελιών.

Σχέδια για δημιουργία στόλου

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός «στρατηγικού στόλου», ο οποίος, όπως λέει το seatrade-mariitme.com, θα προσθέσει ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας και θα στηρίξει τον παραμελημένο για πολύ καιρό τοπικό ναυτιλιακό τομέα.

Επειτα από έκθεση μιας ειδικής ομάδας εργασίας που συστάθηκε πέρυσι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντονι Αλμπερτ δεσμεύεται να παραδώσει έναν στόλο 12 πλοίων, διαφόρων τύπων, με πλήρωμα αυστραλούς ναυτικούς, στον οποίο θα μπορούν να βασίζονται σε περιόδους εθνικής κρίσης για να καλύψουν την αυστραλιανή ζήτηση. Ο στρατηγικός στόλος απαιτείται για να ανταποκρίνεται σε γεγονότα διαταραχής, όπως οι πανδημίες, να υποστηρίζει κυρίαρχες μεταποιητικές βιομηχανίες και να υποστηρίζει τις αμυντικές δυνάμεις. Η ομοσπονδιακή υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Catherine King, δήλωσε ότι η δημιουργία του στόλου θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αυστραλίας και θα προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια.

Related Posts