Ενώ οι αμερικανικές εκλογές ανέκαθεν μονοπωλούσαν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά πρωτοσέλιδα, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να δίνουν ανάλογο βάρος στις ευρωεκλογές.

Μέχρι τις 14.30 την Κυριακή, είχε προσέλθει στις ευρωκάλπες το 26,1% των εγγεγραμμένων Ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Το αντίστοιχο διάστημα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 η συμμετοχή ανερχόταν στο 31,5%.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, καθώς μέσα σε έναν χρόνο ψήφισε σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Βλέπουμε τη δυσανεξία του κόσμου. Το ζητούμενο είναι σε αυτές τις εκλογές η αποχή. Η αποχή θα κρίνει πολλά πράγματα. Είναι η πρώτη φορά που δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ειδικές συνθήκες και αυτό να ενισχύσει την αποχή. Εάν η αποχή είναι οριζόντια, τους επηρεάζει όλους εξίσου», είπε.

Ενώ φαίνεται πως πολλοί Ευρωπαίοι και Έλληνες γυρίζουν ξανά την πλάτη στις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι το ίδιο κάνουν και τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν υποβαθμίζει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Τα μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα έχουν δώσει προτεραιότητα σε άλλα διεθνή θέματα, αλλά και εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

H Wall Street Journal ασχολείται με τη διάσωση των ισραηλινών ομήρων.

Το ίδιο ισχύει και για την Washington Post, η οποία όμως έχει στην αρχική της σελίδα ένα άρθρο για τις ευρωεκλογές  το οποίο όμως ασχολείται μόνο με την άνοδο της ακροδεξιάς.

Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal

H Washington Post

Οι New York Times έχουν μόνο δύο αφιερώματα τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερκαλύψουν τις εξελίξεις στο Ισραήλ, μετά την απελευθέρωση των ομήρων από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Το πρωτοσέλιδο των New York Times

Από την αρχική σελίδα του CNN λείπουν εντελώς οι ευρωεκλογές, δίνοντας βάρος στην διάσωση των Ισραηλινών ομήρων.

H αρχική σελίδα του CNN

Αντίθετα, στα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ οι ευρωεκλογές αποτελούν πρώτο θέμα.

«Ευρωπαϊκές εκλογές: Εκατομμύρια ψηφίζουν τη σούπερ-Κυριακή» είναι ο κεντρικός τίτλος της Deutsche Welle.

«Ευρωεκλογές, ζωντανά: πρωτοφανής συμμετοχή ανακοινώθηκε σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Τσεχία, ελαφρά αύξηση στη Γαλλία» γράφει το κεντρικό άρθρο της Le Monde.

Related Posts