Οι που έχουν σταθερή σχέση με τον σύντροφό τους τείνουν να εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα κατάθλιψης και ς μετά τη τους

Μια δυνατή σχέση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που ξεπερνούν τον να ανακάμψουν δυναμικά από τη δοκιμασία που πέρασαν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η και η του μαστού συνεπάγονται τεράστιο για τις γυναίκες και τους συντρόφους τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες, όμως, που έχουν σταθερή σχέση με τον σύντροφό τους τείνουν να εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα κατάθλιψης και κόπωσης μετά τη θεραπεία τους, καθώς και καλύτερη σωματική λειτουργία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Είναι, για παράδειγμα, πιο ικανές να κουβαλήσουν ψώνια, να περπατήσουν γύρω από το τετράγωνο και να εκτελέσουν άλλες τυπικές καθημερινές εργασίες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στον αντίποδα, οι πιο αδύναμες συσχετίστηκαν με φτωχά συναισθηματικά και σωματικά αποτελέσματα για τις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού.

Ο τρόπος με τον οποίο η επιζήσασα από καρκίνο του μαστού και ο σύντροφός της επικοινωνούσαν και χειρίζονταν αγχωτικά γεγονότα, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, συνδέθηκε με τη συναισθηματική και σωματική υγεία της γυναίκας. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός συμφωνίας των δύο, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eric Vachon, ερευνητής στο Ινστιτούτο Regenstrief και στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Ωστόσο, μέρος της δύναμης μιας σχέσης βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση που υπάρχει μεταξύ των συντρόφων, διαπίστωσε επίσης η μελέτη.

Στα ζευγάρια όπου ο ένας δήλωσε πιο ικανοποιημένος από τη σχέση σε σχέση με τον άλλο έτειναν να έχουν χειρότερα αποτελέσματα.

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιζήσασες από καρκίνο του μαστού που δήλωσαν ικανοποιημένες από τη σχέση τους δεν είχαν απαραιτήτως μεγαλύτερο βαθμό συμφωνίας με τον σύντροφό τους ή καλύτερη από εκείνες που έβλεπαν τη σχέση τους λιγότερο θετικά», ανέφερε ο Vachon. «Είναι η επικοινωνία και η σχέση μεταξύ των δύο που είναι καθοριστικές», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Healthcare.

«Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι σε ένα ζευγάρι να επικεντρωθούν και οι δύο σύντροφοι στην ενδυνάμωση της σχέσης», είπε ο Vachon. «Οι δυσκολίες στα ζευγάρια μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και », συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Source

Related Posts