«Ζεστό» αναμένουν οι ζυθοποιίες ότι θα είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώς εκτός από τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ανεβάζουν το θερμόμετρο στην αγορά και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Τα επιτελεία των εταιρειών βρίσκονται υπ’ ατμόν και καταρτίζουν τα σχέδια των προωθητικών τους ενεργειών, αφού η μπίρα θεωρείται το ποτό των αθλητικών γεγονότων. Με λανσαρίσματα νέων προϊόντων αλλά και νέων συσκευασιών οι εταιρείες αναμένουν το φετινό καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ζεστή αγορά, δηλαδή η κατανάλωση εντός σπιτιού, η οποία υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα και ο τουρισμός θεωρούν ότι θα κινηθεί υψηλότερα από πέρυσι τροφοδοτώντας τις πωλήσεις και στην κρύα αγορά.

Oι προσδοκίες

Ηδη τους πρώτους μήνες του 2024 η αγορά της μπίρας, με «σύμμαχο» τις καλές καιρικές συνθήκες, κινείται θετικά και οι προσδοκίες είναι αυξημένες. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους δύο Ελληνες πίνουν μπίρα, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να είναι στα 35 λίτρα και με την αγορά να είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην κατανάλωση εντός και εκτός σπιτιού. Μάλιστα σε σύγκριση με αλλά προϊόντα η πολιτική των εταιρειών και οι περιορισμένες ανατιμήσεις στην μπίρα δεν άφησαν περιθώρια για αύξηση στο μερίδιο των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων στην κατηγορία αυτή.

Αναφορικά με τις περσινές επιδόσεις σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων σε αξία αλλά μείωση των πωλήσεων σε όγκο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ο τζίρος των εταιρειών στα σουπερμάρκετ ανήλθε στα 191,7 εκατ. ευρώ έναντι 175,7 εκατ. ευρώ το 2022. Οι πωλήσεις σε όγκο διαμορφώθηκαν στα 81.015,9 χιλ. λίτρα, μειωμένες σε σχέση με το 2022 κατά 1%.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ

Related Posts