Με κέρδη ολοκλήρωσε το πρώτο μισό της χρονιάς το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ ενισχύθηκε στο α’ εξάμηνο του 2024 κατά 8,59%, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν, καταγράφοντας το ίδιο διάστημα κέρδη 14,3%. Η άνοδος πάντως περιορίστηκε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, με τους δύο δείκτες να υποχωρούν κατά 1,93% και 2,27% αντίστοιχα και να συμπληρώνουν δύο συνεχείς πτωτικούς μήνες. Τα πρόσημα αυτά διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, καθώς εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις, παρά την προσπάθεια αντίδρασης στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αναμφίβολα στα highlights της προηγούμενης περιόδου ήταν η υπέρβαση των 1.500 μονάδων για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Μετά την καταγραφή τους ωστόσο υπήρξαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που επαναφέραν τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως, οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα επανέλθει πάνω από αυτή τη ζώνη.

Σε έκθεσή της με θέμα τη στρατηγική του δευτέρου εξαμήνου της χρονιάς για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, αναμένουν διατήρηση του θετικού αφηγήματος για τις ελληνικές μετοχές, που μπορεί να στείλει τον γενικό δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.500 μονάδων. Οπως επισημαίνουν σχετικά, οι επενδυτές μπορούν να βρουν καταφύγιο σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη και διατηρήσιμα μερίσματα.

Κατά τους ίδιους, τα περισσότερα από τα συστατικά που οδήγησαν τις θετικές επιδόσεις των ελληνικών μετοχών το 2023 και μέχρι στιγμής στο 2024, παραμένουν σε γενικές γραμμές σε ισχύ. Οι καταλύτες για την επόμενη ανοδική κίνηση περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα κόντρα στο γενικότερο κλίμα αστάθειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, το υποστηρικτικό μακροοικονομικό σκηνικό (αύξηση ΑΕΠ πάνω από 2,0% κατ’ έτος το 2024 – 2025, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ), την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την αυξημένη ρευστότητα, τις ελκυστικές αποτιμήσεις, τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση, καθώς και τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη.

«Αν και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτοί οι παράγοντες είναι ήδη εν μέρει αποτιμημένοι στα τρέχοντα επίπεδα, πιστεύουμε ότι συνεχίζουν να διαφυλάσσουν το θετικό αφήγημα για τις ελληνικές μετοχές, αντισταθμίζοντας εν μέρει κάθε αρνητικό αντίκτυπο από τις ξένες πιέσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω υπεραπόδοση, εάν υποχωρήσει η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη» τονίζει σχετικά η χρηματιστηριακή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα μία ακόμη θετική είδηση ήλθε από τον τραπεζικό κλάδο, με την επιστροφή της Alpha Bank στην επενδυτική κατηγορία από τον οίκο Moody’s μετά από 14 χρόνια. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η αναβάθμιση αυτή επιβεβαιώνει τη δυναμική του ομίλου να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της.

Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Από την άλλη, οι θετικές προοπτικές με τις οποίες αξιολόγησε ο οίκος την τράπεζα αντανακλούν τις προσδοκίες του για την περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, σε ευθυγράμμιση με το στρατηγικό της σχέδιο.

Related Posts