Ιστορική ημέρα: Έναρξη της επιχείρησης “Ελευθερία”–Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

6

Στη 1 το μεσημέρι θα εμβολιαστεί πρώτη η υπεύθυνη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ενώ στις 14:30 θα κάνει το εμβόλιο ο πρωθυπουργός στο Αττικόν.

Τέσσερις μέρες πριν ανατείλει η νέα χρονιά, η ελπίδα για την αρχή του τέλους της πανδημίας γεννιέται σήμερα τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη με την έναρξη των εμβολιασμών. Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητά μας να εξακολουθήσουν να ισχύουν και το επόμενο διάστημα, ωστόσο ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την μάχη απέναντι στον κορονοϊό που φαίνεται πλέον να κερδίζεται.

Όλα είναι έτοιμα στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Αττικόν, Σωτηρία, Ασκληπιείο και Θριάσιο) προκειμένου στη 1 το μεσημέρι να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί και να δοθεί το σύνθημα της επιχείρησης “Ελευθερία” σε ολόκληρη την χώρα. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η μεταφορά των δόσεων του φαρμάκου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Νοσηλεύτρια η πρώτη που θα κάνει το εμβόλιο

Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο για συμβολικούς λόγους θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια. Πρόκειται για την υπεύθυνη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, Ευσταθία Καμπισιούλη, που δίνει καθημερινά συνεχείς μάχες ενάντια στην φονική νόσο και έχει δει από πολύ κοντά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός. “Πονάει όλο µας το κορμί από την ένταση και το στρες, έχουμε απομονωθεί από τους δικούς µας ανθρώπους, δεν μπορούμε να έχουμε την αγκαλιά ή το χάδι τους” είχε πει σε συνέντευξη της στο “Down Town”.

Θα ακολουθήσει ο Μιχάλης Γιοβανίδης που είναι φιλοξενούμενος σε οίκο ευγηρίας. Οι ηλικιωμένοι άλλωστε είναι εκείνοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία λόγω των υποκείμενων νοσημάτων που έχουν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που θα εμβολιαστεί στις 2 το μεσημέρι στον Ευαγγελισμό. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία για την ασφάλεια του φαρμάκου. Μία κίνηση που έγινε αποδεκτή από όλους εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Στην έδρα του Τσιόδρα, ο Μητσοτάκης

Στο Αττικό νοσοκομείο, που είναι η έδρα του Σωτήρη Τσιόδρα, θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός στις 2:30 το μεσημέρι και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για μία κίνηση που επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας που από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε την χώρα μας, έχουν πολύ στενή καθημερινή συνεργασία. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί προκειμένου να πείσει όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στον Ευαγγελισμό θα εμβολιαστεί λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και θα ακολουθήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το απόγευμα σειρά θα πάρουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεος.

Στόχος να εμβολιαστεί πάνω από 60%

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική είναι η εικόνα στο υγειονομικό προσωπικό καθώς περίπου το 75% έχει δηλώσει πως επιθυμεί να εμβολιαστεί. Επόμενος στόχος είναι το ισχυρό τείχος ανοσίας που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην κοινωνία απέναντι στον κορονοϊό.

Λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως θα πρέπει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού προκειμένου να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα. “Σημαντικό είναι να χτιστεί το τείχος, να εξαφανιστεί η πανδημία και να μην έχουμε συρροές στα νοσοκομεία. Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε καλό δρόμο” τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΙ.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολίου, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου. Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία” Μίνα Γκάγκα υποστήριξε στο Mega πως όλο το προσωπικό θα εμβολιαστεί. “Τα εμβόλια σώζουν ζωές, έχουν σταματήσει αρρώστιες” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νοσοκομείου “Σωτηρία” θα εμβολιαστεί στο σύνολό του”.

Ανοσία μετά την δεύτερη δόση

Σύμφωνα με τους ειδικούς με το εμβόλιο της Pfizer για το οποίο απαιτούνται δύο δόσεις, τα άτομα που θα το λάβουν θα έχουν ανοσία από τον κορονοϊό περίπου μία εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση. “Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του” τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Ωστόσο εκείνο που τονίζουν είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλαρότητα από τους πολίτες λόγω και μόνο της άφιξης του εμβολίου καθώς όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και μεταδίδεται πιο γρήγορα σε σχέση με το δεύτερο κύμα της νόσου.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Πηγή: thetoc.gr

The post Ιστορική ημέρα: Έναρξη της επιχείρησης “Ελευθερία”–Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο appeared first on Karvasaras – Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.