Ιράν: Η νέα στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης είναι «ένα βήμα» αλλά δεν λύνει το πρόβλημα

8

Ιράν: Η νέα στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης είναι «ένα βήμα» αλλά δεν λύνει το πρόβλημα

Η απόφαση των ΗΠΑ για τερματισμό της υποστήριξής τους στον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό στην Υεμένη,μπορεί να “διορθώσει λάθη του παρελθόντος” αλλά δεν είναι λύση στον πόλεμο που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα η Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τον τερματισμό κάθε αμερικανικής υποστήριξης — όπως οι πωλήσεις όπλων — στο Ριάντ, το οποίο πολεμά τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, ακολουθώντας αντίθετη πολιτική από αυτήν του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

“Τερματίζοντας την υποστήριξη στον σαουδαραβικό συνασπισμό και μην πουλώντας πλέον σε αυτόν όπλα, αν δεν είναι πολιτικός ελιγμός, μπορεί να είναι ένα βήμα για τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

“Το Ιράν υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να βοηθηθεί η Υεμένη και να τεθεί τέλος στην υποστήριξη αυτού που επιτίθεται”, πρόσθεσε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική απόφαση δεν θα “λύσει από μόνη της το πρόβλημα της Υεμένης”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, “ο αεροπορικός, ναυτικός και χερσαίος αποκλεισμός” της Υεμένης και τα “στρατιωτικά πλήγματα από χώρες που επιτίθενται υπό τη Σαουδική Αραβία” πρέπει επίσης να τερματιστούν.

Η σύγκρουση στην Υεμένη φέρνει αντιμέτωπους τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και τις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το 2015 από τον σαουδαραβικό συνασπισμό. Η σύγκρουση μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

To άρθρο Ιράν: Η νέα στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης είναι «ένα βήμα» αλλά δεν λύνει το πρόβλημα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.