Η αλήθεια είναι πως είχαμε προειδοποιηθεί. Αναλυτές είχαν επισημάνει πολλάκις πως το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων, είναι περίπλοκο και πως σε τόσο ειδικές περιστάσεις, με μία προεκλογική εκστρατεία τόσο μικρή όσο αυτή που επέτρεψε ο Εμανουέλ Μακρόν διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση τη βραδιά των ευρωεκλογών, προκηρύσσοντας πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, οι δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο εκλογικό γύρο δεν μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστες. Κι έτσι ακόμα, όμως, τα αποτελέσματα ξάφνιασαν τους πάντες. Γιατί η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), που είχε έρθει πρώτη στις ευρωεκλογές με 31,37% των ψήφων, όπως και στον πρώτο κοινοβουλευτικό γύρο με 33,22%, ήρθε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τρίτη, αποσπώντας από κοινού με τους συμμάχους της 134-152 έδρες, πολύ μακριά από τη σχετική πλειοψηφία που της έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πρώτη, ήρθε η νέα συμμαχία που κατάφερε να συγκροτήσει η Αριστερά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με 171-187 έδρες. Και δεύτερη, η μακρονική συμμαχία, το Μαζί, με 152-163 έδρες. Τα χειρότερα, λοιπόν, η είσοδος ενός ακροδεξιού (του εκλεκτού της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά) στο πρωθυπουργικό μέγαρο, αποφεύχθηκαν. Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που σχημάτισαν όχι όλοι αλλά αρκετοί αντίπαλοι της Λεπέν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου λειτούργησε. Αλλά η Γαλλία ξυπνάει σήμερα με ένα «μετέωρο κοινοβούλιο», χωρίς ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και με ορατό τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

Από το Ελιζέ

στην Εθνοσυνέλευση

Το βέβαιο είναι πως το κέντρο βάρους της Γαλλικής Δημοκρατίας μετατίθεται εφεξής από το Ελιζέ, το προεδρικό μέγαρο, στην Εθνοσυνέλευση. Το κατά πόσο ο Μακρόν, που δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εξακολουθεί να χαίρεται για την απόφασή του να «επιστρέψει τον λόγο στον λαό», δεν το γνωρίζουμε. Ο ίδιος δεν πήρε τον λόγο χθες, από το Ελιζέ ανακοινώθηκε απλώς πως αναλύει τα αποτελέσματα και θα περιμένει την πλήρη εικόνα πριν λάβει τις απαραίτητες επόμενες αποφάσεις – «ο πρόεδρος, ως εγγυητής των θεσμών μας, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού», διευκρίνιζε η σχετική ανακοίνωση. Τον λόγο πήρε, αντ’ αυτού, ο γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, για να πει πως σήμερα το πρωί είχε σκοπό να υποβάλει στον Μακρόν την παραίτησή του, αλλά δεδομένου του ότι η Γαλλία «βιώνει μία πρωτοφανή πολιτική κατάσταση και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο σε λίγες εβδομάδες», στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου, ο ίδιος θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός προφανώς, «για όσο χρειαστεί».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, το γεγονός ότι ο πρώτος που έσπευσε να πάρει δημοσίως τον λόγο με το που έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, που δήλωσε πως ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση – τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν δήλωσε «πρόθυμος» και «ικανός» να αναλάβει εκείνος πρωθυπουργός, όπως είχε κάνει προεκλογικά παρότι κανείς από τους εταίρους του στην αριστερή συμμαχία δεν τον θέλει. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του περίπου ισοψήφησε στους κόλπους της με τους Σοσιαλιστές, εξασφαλίζοντας 68-74 έναντι 63-69 εδρών, και ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, επεσήμανε πως πρέπει εφεξής να συμπεριφερθούν όλοι «ως ενήλικοι» στη Γαλλία, πως η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, η χώρα να βρει ηρεμία και η Εθνοσυνέλευση να «ανοίξει» στον διάλογο.

Απέκλεισαν το ενδεχόμενο

Τόσο ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, πάντως, ο Ολιβιέ Φορ, όσο και ο Μελανσόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στην Αριστερά και το μακρονικό μπλοκ. Οσο για τον κεντρώο συνασπισμό που ζήτησε για ακόμα μία φορά ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, ο Εντουάρ Φιλίπ, μία συμμαχία που θα αφήνει εκτός τόσο την Εθνική Συσπείρωση όσο και την Ανυπότακτη Γαλλία, τα δύο «άκρα» που οι μακρονιστές έβαζαν προεκλογικά στο ίδιο τσουβάλι, συχνά μαζί με το Νέο Λαϊκό  Μέτωπο στο σύνολό του, αυτός προς το παρόν παραμένει ένας ευσεβής πόθος σταθερότητας. Στην πραγματικότητα, τα σενάρια που συζητούνταν πριν από τον δεύτερο γύρο (μειοψηφική κυβέρνηση, τεχνοκρατική κυβέρνηση…) παραμένουν στο τραπέζι. Μένει να φανεί βέβαια και ποιον υποψήφιο πρωθυπουργό θα προκρίνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που είχε αποφύγει τόσον καιρό να το κάνει.

Καλυμμένη απογοήτευση

Στο μεταξύ, τόσο η Λεπέν όσο και ο υποψήφιος πρωθυπουργός της, ο Ζορντάν Μπαρντελά, κάλυψαν την απογοήτευσή τους, η μεν πρώτη πίσω από τη διακήρυξή πως «η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», ο δε δεύτερος πίσω από την καταδίκη των «παρά φύσει συμμαχιών» που «ρίχνουν τη Γαλλία στα χέρια του Μελανσόν». Αναφερόταν στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο που συγκροτήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, την απόσυρση 134 υποψηφίων της Αριστεράς και 82 υποψηφίων του μακρονικού στρατοπέδου που είχαν προκριθεί σε «τριγωνικές αναμετρήσεις», ώστε να υψωθεί φράγμα στην Ακροδεξιά.

Related Posts