Υγεία

Η στροφή σε πιο υγιεινά έτοιμα γεύματα θα είχε τεράστια οφέλη για την υγεία και το κλίμα

Το γρήγορο φαγητό () και τα έτοιμα γεύματα συνεισφέρουν περισσότερο από το 1/6 των θερμίδων στην ΕΕ, αλλά περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι και κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί

Αν τα έτοιμα γεύματα γίνονταν πιο υγιεινά, οι εκπομπές ρύπων στην ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 48 εκατομμύρια τόνους ετησίως και οι καταναλωτές να εξοικονομούν 2,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ θα μειώνονταν και οι ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το γρήγορο φαγητό (fast food) και τα έτοιμα γεύματα συνεισφέρουν περισσότερο από το 1/6 των θερμίδων στην ΕΕ, αλλά περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι και κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Systemiq που διενεργήθηκε για λογαριασμό των περιβαλλοντικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Fern και Madre Brava.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιβολή ελάχιστων προτύπων υγείας και βιωσιμότητας στις εταιρείες που πωλούν τα περισσότερα από αυτά θα απέφερε «τεράστια» για την κοινωνία.

Η ομάδα διερεύνησε τις επιπτώσεις της συμμόρφωσης μεγάλων εταιρειών τροφίμων με τις οδηγίες διας του , ο οποίος στοχεύει στην αποφυγή του υποσιτισμού και των μη μεταδοτικών ασθενειών, και της Επιτροπής EAT-Lancet, που προσπαθεί να μειώσει τη βλάβη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα θα έπρεπε να περιορίσουν περίπου στο μισό τους εξευγενισμένους και κατά 2/3 το κρέας, κατά μέσο όρο, και να αυξήσουν «σημαντικά» τα .

Ενώ η έρευνα διαπίστωσε ότι το κέρδος για τους καταναλωτές θα ήταν 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της μείωσης του κόστους των γευμάτων, και για το περιβάλλον 48 εκατ. τόνοι λιγότεροι ρύποι κάθε χρόνο, δεν συνυπολογίστηκαν τα πρόσθετα οικονομικά οφέλη που θα απέφερε στα νοσοκομεία και στην οικονομία μία τέτοια εξέλιξη, λόγω του περιορισμού των ασθενειών.

«Αυτή τη στιγμή μια κρίση υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή», ανέφερε η Alba Gil της European Public Health Alliance που συνέγραψε την έκθεση.

«Οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνουν την υγεία μας, άρα και το μέλλον μας», πρόσθεσε.

Τα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας και το γάλα τους ευθύνονται για το 12-20% της ρύπανσης του πλανήτη και αυξάνουν τα επίπεδα καρδιακών παθήσεων και υ σε πλούσιες χώρες όπου ο μέσος άνθρωπος τρώει περισσότερο κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί.

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος υποστηρίζουν πως η στροφή από ζωικές σε είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποτραπεί η περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη, αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το πόσο κρέας είναι καλύτερο για την ανθρώπινη υγεία. Η Επιτροπή EAT-Lancet, η οποία συνεδριάζει φέτος για να προτείνει ένα ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων διατροφής και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις σε μικρο, συμβουλεύει επί του παρόντος να καταναλώνουμε κρέας περίπου μία φορά την εβδομάδα και ψάρι δύο φορές την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Source

Related Posts