Η νέα αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει και άλλο τις πιέσεις προς το ευρώ, το οποίο καταγράφει συνεχή υποχώρηση από τις αρχές του έτους απέναντι στο δολάριο. Την ίδια στιγμή νευρικότητα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού μετά τις ευρωεκλογές και ειδικά έπειτα από την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

Η ανησυχία των αγορών αφορά το ότι η αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη θέτοντας υπό αμφισβήτηση προσπάθειες πιο στενής ενοποίησης στους κόλπους της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,074 δολάρια μετά την απόφαση του Μακρόν να ανακοινώσει τις γενικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε δύο γύρους, με αντίπαλο τη Μαρίν Λεπέν. Από τις εξελίξεις τα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα φέτος λόγω φόβων για υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας.

Η μεγαλύτερη προσοχή των αγορών εστιάζεται στο πώς οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν της οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας που είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία. Επίσης αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το εάν θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση στο μπλοκ, όπως είχαν προσπαθήσει να κάνουν μέχρι τώρα πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες.

Related Posts