Το πλοίο, στην εποχή της ακρίβειας, εξακολουθεί να τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο. Η ναυτιλία εγγυάται την επιβίωση και την ευημερία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το διπλό αυτό μήνυμα έστειλαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού εγκαινιάζοντας χθες τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2024 στο Metropolitan EXpo.

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα νοικοκυριά πολιορκούνται από την ακρίβεια, είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, που δεν σταμάτησαν ούτε στον καιρό της πανδημίας» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναδεικνύοντας την αξία της ναυτιλίας πρόσθεσε ότι εγγυήθηκε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κρατά πλέον τις θάλασσες ανοιχτές ενόσω εξελίσσεται η κρίση στο Μεσανατολικό. Όπως είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον «νέο πολιτικο κύκλο» που ανοίγει με τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι «σε μια εποχή όπου η Ευρώπη “ψάχνεται” να προσδιορίσει την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ότι η ναυτιλία, η ευρωπαϊκή ναυτιλία, η ελληνική ναυτιλία, που αποτελεί τη σημαντικότερη δύναμη εντός της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, θα παίξει σε αυτή τη στρατηγική αυτονομία έναν καθοριστικό ρόλο»

Πηγή υπερηφάνειας

Παράλληλα διεμήνυσε προς τους έλληνες πλοιοκτήτες ότι «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη, που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και τα ναυπηγεία».

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα και επέμεινε πως χαρακτηριστικά όπως το πρωτοπόρο πνεύμα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των ελλήνων πλοιοκτητών συνέβαλαν, ώστε η ελληνική ναυτιλία να αυξήσει κατά 50% τη χωρητικότητα του ποντοπόρου στόλου μας παρά την κρίση και τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου έχει συστήματα ενεργειακής απόδοσης και όλο και περισσότερα πλοία μπορούν να χρησιμοποιήσουν LNG, λέγοντας ότι είναι ευθύνη του κράτους να εκσυγχρονίσει τις υποδομές. «Τα λιμάνια μας αλλάζουν, αναβαθμίζονται σημαντικά. Δεσμευτήκαμε ότι έως το 2030 12 λιμάνια θα έχουν υποδομές cold ironing για την ηλεκτροδότηση των πλοίων».

Ειδικά για την ακτοπλοΐα, σημείωσε ότι «είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε στην ανανέωση του στόλου».

Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού υπογράμμισε ότι «η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως ο σύνδεσμος όλων των υπολοίπων». «Ο κόσμος χωρίς τη ναυτιλία θα ήταν απονευρωμένος, αποσυνδεδεμένος, αποδομημένος», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι είναι «η άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας. Εγγυάται την επιβίωση, τη διαβίωση, την ευημερία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Ας αναλογιστούμε όχι πού πάει ο κόσμος της ναυτιλίας, αλλά πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτήν;».

Η Μελίνα Τραυλού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έρευνα της ΕΕΕ που εκτιμά τια θα συμβεί στον πλανήτη εάν σταματήσουν τα πλοία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ενωση οδηγήθηκε σε αυτή τη μελέτη λόγω της ευθύνης απέναντι «στον κλάδο μας, να μην είμαστε μόνο ιστορικά και κοινωνικά συνεπείς, αλλά και επιστημονικά ακριβείς. Να αντιληφθούμε την οικουμενική ευθύνη που κουβαλάμε στις πλάτες μας».

Αναφερόμενη στους έλληνες εφοπλιστές τόνισε ότι «στη ναυτιλία είμαστε και ρεαλιστές και ψύχραιμοι και συνετοί, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια της στάσης και της παύσης ούτε για μία μέρα. Και όταν αγκυροβολούμε το κάνουμε για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πλέουμε και να ενώνουμε οικονομίες, ανθρώπους και πολιτισμούς».

Related Posts