Στα χέρια της Χαμάς βρίσκεται η νέα πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων που προέκυψε το Σαββατοκύριακο κατά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα καθώς και αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου, των δύο βασικών διαμεσολαβητών: από το Κατάρ όπου διαμένει ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση έλαβε την πρόταση προσθέτοντας πως θα επισκεφθεί το Κάιρο για συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Jerusalem Post», το σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια: στο πρώτο, θα αφεθούν ελεύθερες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που εξακολουθεί να κρατάει ομήρους η Χαμάς στη Γάζα, σε αντάλλαγμα για μία εκεχειρία έξι εβδομάδων. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ανδρών και στρατιωτών ομήρων, και το τρίτο την παράδοση των νεκρών ομήρων: οι απελευθερώσεις αυτές θα συνοδεύονται από εκεχειρίες καθώς και την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ.

Θέλουν κατάπαυση πυρός

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε πως η οργάνωση θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, που μπορεί ωστόσο να επιτευχθεί σε στάδια. Ο γ.γ. της Ισλαμικής Τζιχάντ, από την πλευρά του, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η οργάνωση σε οποιεσδήποτε συμφωνίες αφορούν ισραηλινούς ομήρους χωρίς διασφάλιση μιας συνολικής εκεχειρίας και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αποσύρει το Ισραήλ τις δυνάμεις του ή να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων. Ο Νετανιάχου δέχεται έντονη πίεση από την πλέον ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού του: «Απερίσκεπτη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης», είχε γράψει νωρίτερα στο X ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειάς του, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.  

Με τους νεκρούς στη Γάζα να πλησιάζουν τους 27.000, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκφράζει χθες την ανησυχία του για τη «δεινή και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση» στον θύλακα, είκοσι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Oxfam, Save the Children και ActionAid, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους «αγανάκτηση» για την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, από συνολικά 13 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, μετά τις ισραηλινές καταγγελίες για εμπλοκή 12 υπαλλήλων της στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη φωτιά στη Δυτική Οχθη απειλεί να βάλει η επιχείρηση κομάντο που πραγματοποίησαν χθες οι ισραηλινές δυνάμεις σε νοσοκομείο της Τζενίν, στέλνοντας 12 κομάντο μεταμφιεσμένους σε ιατρικό προσωπικό, και με πολιτικά, να εκτελέσουν τρεις άνδρες που παρουσίασαν ως τρομοκράτες – ένα μέλος της Χαμάς και δύο της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Related Posts