Τη σημασία η Ελλάδα να έχει στο Ευρωκοινοβούλιο ισχυρές «φιλελεύθερες και φιλοευρωπαϊκές φωνές» κόντρα στον ευρωκεπτικισμό και στις ακρότητες υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Μιλάει για τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου και για την εθνική διάσταση της ευρωκάλπης, χρεώνοντας στην αντιπολίτευση «παλαιάς κοπής» λαϊκισμό. «Κάθε ψήφος μετράει. Να τοποθετηθούμε στρατηγικά στις προκλήσεις του μέλλοντος» λέει.

Με εμπειρία πια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, θα αλλάξετε κάτι στον τρόπο δράσης σας, εφόσον επανεκλεγείτε; Πού θα ρίξετε βάρος;

Εχω κάνει πλούσιο ευρωκοινοβουλευτικό έργο για το οποίο έχω διακριθεί σε περισσότερους από έναν τομείς. Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα, στοχεύω να δουλέψω το ίδιο σκληρά και υπεύθυνα συνεχίζοντας και εμβαθύνοντας το έργο μου στην υγεία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κοινωνική πολιτική και στην περιφερειακή ανάπτυξη, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Ιδιαίτερη έμφαση σκοπεύω να δώσω στη νησιωτική πολιτική, καθώς στην παρούσα θητεία έχω ζητήσει από την Κομισιόν ένα πλέγμα μέτρων ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των νησιών μας με επαρκή χρηματοδότηση με στόχο την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών. Θα συνεχίσω να στηρίζω στο Ευρωκοινοβούλιο όλες τις εθνικές μας προτεραιότητες σε ζητήματα άμυνας, ασφάλειας, μεταναστευτικής πολιτικής και φυσικά κατανομής περισσότερων κονδυλίων στην Ελλάδα.

Τι θα λέγατε σε εκείνον που σκέφτεται τον… καναπέ του για την Κυριακή;

Θα του έλεγα ότι κάθε ψήφος μετράει και ότι πρέπει να τοποθετηθούμε στρατηγικά στις προκλήσεις του μέλλοντος αποφασίζοντας ποιους εκπροσώπους θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να έχουμε ποιοτική αντιπροσώπευση. Υπάρχει όμως και μια εθνική διάσταση στην ψήφο μας κι αυτή σχετίζεται με το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να αναβαθμίσει τη χώρα οικονομικά, αμυντικά και διπλωματικά, καθιστώντας μας ισότιμους εταίρους στα ευρωπαϊκά και διεθνή διαπραγματευτικά fora. Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση προσπαθεί συστηματικά να επιβάλλει έναν παλαιάς κοπής λαϊκισμό στον δημόσιο διάλογο, για να καλύψει την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής για την πορεία της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ΕΕ.

Ως πολίτες οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ποιο πολιτικό μοντέλο επιβραβεύουμε με την ψήφο μας.

Οι κυριότερες προκλήσεις για την Ευρώπη – και, άρα, την Ελλάδα;

Κατά τη γνώμη μου, σχετίζονται με τους τομείς της ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής και της άμυνας. Η ΕΕ επιδιώκει να παραμείνει μια ανθρωποκεντρική οικονομία και να πετύχει την πραγματική σύγκλιση μειώνοντας κατά το δυνατόν τις περιφερειακές ανισότητες. Παράλληλα όμως με τα ζητήματα κοινωνικής και πολιτικής συνοχής, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η διανομή περισσότερου πλούτου σε όλα τα κράτη-μέλη περνάει αποκλειστικά μέσα από την ανάπτυξη.

Καλείται επίσης να σκεφτεί πολύ σοβαρά την αμυντική της αυτοδυναμία σε ένα απαιτητικό και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η ΕΕ έχει όμως να αντιμετωπίσει και τις ακραίες, λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές φωνές, το αφήγημα των οποίων διαβρώνει συστηματικά και ανησυχητικά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στους θεσμούς, στις αξίες και στον ιστορικό ρόλο της Ενωσης.

Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί ηγήτορας αυτής της προσπάθειας στέλνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες και ισχυρότερες φιλελεύθερες και φιλοευρωπαϊκές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Related Posts