Η Ιαπωνία σταματά τη χρηματοδότηση στην UNRWA

Η Ιαπωνία έγινε η επόμενη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τις πολλές χώρες της Ευρώπης, που ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης, της UNRWA, μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι οι εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η UNRWA απέπεμψε μέλη του προσωπικού της κι υποσχέθηκε πως θα γίνει έρευνα σε βάθος, μολαταύτα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως αποφάσισε να του απαγορεύσει να εργάζεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά το πέρας του πολέμου εναντίον της Χαμάς..

Η Ιαπωνία είναι η 9η χώρα που ανακοινώνει αναστολή της χρηματοδότησης στην υπηρεσία του ΟΗΕ, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών. Ωστόσο, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την UNRWA, εξηγώντας ότι «δεν πρέπει να τιμωρήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους».

Το Τόκιο τόνισε χθες Κυριακή το βράδυ πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχο για τη φερόμενη εμπλοκή μελών του προσωπικού του UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς».

«Σε αντίδραση, η Ιαπωνία αποφάσισε να αναστείλει κάθε επιπρόσθετη χρηματοδότηση στο UNRWA προς το παρόν, ενόσω το UNRWA διενεργεί έρευνα για το ζήτημα κι εξετάζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αυτές», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Τόκιο «ταυτόχρονα» θα συνεχίσει τις «διπλωματικές προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκλιμακωθεί ο πόλεμος «το συντομότερο δυνατόν» και θα προσφέρει «υποστήριξη σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», κατά την ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP και Reuters

To άρθρο Η Ιαπωνία σταματά τη χρηματοδότηση στην UNRWA δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Posts